A fokhagyma és feketefokhagyma hatásainak vizsgálata iszkémia/reperfundált patkány szívizomban.

Nyomtatóbarát változatNyomtatóbarát változat
Konferencia: 
2014/2015. tanév
Tagozat: 
Gyógyszerészi kémia, gyógyszeranalitika, farmakognózia, gyógyszertechnológia, gyógyszerfelügyelet, minőségbiztosítás
Előadó szerző adatai
Név (format for foreign students: Last Name, First Name): 
Lisztes Andrea

Előadás adatai

Előadás címe: 
A fokhagyma és feketefokhagyma hatásainak vizsgálata iszkémia/reperfundált patkány szívizomban.
Összefoglaló: 

A fokhagyma (F) jótékony hatásai évszázadok óta közismertek. A kardiovaszkuláris rendszer betegségeinek megelőzésében kiemelt szereppel bírnak. A fekete fokhagymát (FF) a fokhagyma hosszú ideig tartó magas hőmérsékleten való érlelésével állítják elő, összetétele mellett külső jegyekben is nagy változásokon megy keresztül. Vizsgálataink során arra kerestük a választ, hogy ez az ízben és illatban is új jegyeket hordozó növényi származék szív-érrendszeri hatásai hogyan változnak.

Hím Sprague Dawley patkányokat kezeltünk négy héten át 300 mg/kg F és FF kivonattal, míg a kontroll csoport tagjai vivőanyagot kaptak. A kezelés végén az állatokat elaltattuk, vért vettünk tőlük, szívüket izoláltuk és 30 perc iszkémiának, majd 120 perc reperfúziónak vetettük alá. A kísérletek alatt folyamatosan regisztráltuk a szívfunkciós paramétereket, a reperfúziót követően meghatároztuk az infarktusos terület nagyságát TTC módszerrel, valamint Western blot analíziseket végeztünk a lehetséges molekuláris mechanizmusok feltérképezése miatt.

Az állatok testtömegében a kezeléseket követően említésre méltó különbséget nem tapasztaltunk a 3 csoport állatai között. 30 perc iszkémiát és 120 perc reperfúziót követően a kezelt állatok szívében a kontroll állatokhoz viszonyítva a posztiszkémiás szívfunkciók számottevően kisebb mértékben romlottak a kezdeti állapothoz képest, ám a két kezelt csoport paraméterei között nem mértünk szignifikáns különbségeket. A vérparaméterekben nem volt említésre méltó különbség. A kontroll állatok szíveiben 30% körüli szívizomelhalás volt tapasztalható, míg a F és a FF kezelés hatására jelentősen csökkent az infarktusos terület nagysága. Eredményeink alapján a fokhagyma érlelése során végbemenő változások nem csökkentik a fokhagyma jótékony hatásait. A molekuláris változások arra engednek következtetni, hogy ez a protektív hatás a fekete fokhagyma esetében is részben legalábbis az apoptózis gátlásának köszönhető.

1. témavezető adatai
Név: 
Dr. Czompa Attila
Intézet / Tanszék/ Klinika: 
Gyógyszerhatástani Tanszék
2. témavezető adatai
Név: 
Dr. Lekli István
Intézet / Tanszék/ Klinika: 
Gyógyszerhatástani Tanszék

Támogatók: Támogatók: Az NTP-TDK-14-0007 számú, A Debreceni Egyetem ÁOK TDK tevékenység népszerűsítése helyi konferencia keretében, az NTP-TDK-14-0006 számú, A Debreceni Egyetem Népegészségügyi Karán folyó Tudományos Diákköri kutatások támogatása, NTP-HHTDK-15-0011-es A Debreceni Egyetem ÁOK TDK tevékenység népszerűsítése 2016. évi helyi konferencia keretében, valamint a NTP-HHTDK-15-0057-es számú, A Debreceni Egyetem Népegészségügyi Karán folyó Tudományos Diákköri kutatások támogatása című pályázatokhoz kapcsolódóan az Emberi Erőforrás Támogatáskezelő, az Emberi Erőforrások Minisztériuma, az Oktatáskutató és Fejlesztő Intézet és a Nemzeti Tehetség Program