IPL és Nd:YAG lézer készülékekkel végzett epiláció hosszabb távú követése

Nyomtatóbarát változatNyomtatóbarát változat
Konferencia: 
2014/2015. tanév
Tagozat: 
Klinikai immunológia, reumatológia, bőrgyógyászat
Előadó szerző adatai
Név (format for foreign students: Last Name, First Name): 
Bortély Blanka

Előadás adatai

Előadás címe: 
IPL és Nd:YAG lézer készülékekkel végzett epiláció hosszabb távú követése
Összefoglaló: 

Bevezetés: Társadalmunkban egyre nagyobb igény van a nem kívánt szőrzet eltávolítására, melynek egyik leghatékonyabb módszere az infravörös fény energiáját felhasználó eszközök alkalmazása.
Célkitűzés: Az Intense Pulsed Light (IPL) készülékkel és Neodymium Doped Yttrium Aluminum Garnet (Nd:YAG) lézerrel történő epiláció hatásosságának összehasonlítása különböző bőrterületeken objektív és szubjektív módon, továbbá utánkövetés által.
Módszerek: Tanulmányunkban 38 db II-es bőrtípusú egyén került bevonásra. Két szimmetrikus területen Nd:YAG lézerrel és IPL készülékekkel történt az epiláció 4-6 hetes intervallumokkal 7 alkalommal. Az utánkövető vizitek az 1., 3., 6., és 18. hónap során a kezelt bőrferületek 5x5 cm-es cél-területéről fotó és videodermatoscopos felvétel készült, továbbá elégedettségi kérdőívet töltettünk ki.
Eredmények: A teljes vizsgálatot 19 egyén teljesítette. A szőrszálak mennyisége kiinduláskor nem különbözött a két kezelt oldalon (Nd:YAG: 55,67 ±43,02; IPL: 60,42 ± 49,16 p=0,34). Az utolsó kezelést követő 18. hónapra mindkét kezelés hatására szignifikánsan csökkent a szőrszálak száma a kiinduláshoz képest (p=0,00014, p=0,00015). Nem találtunk szignifikáns különbséget a két kezelés hatásossága között az egyes viziteknél. Az IPL alkalmazása során szignifikánsan (p<0.0001) kevesebb fájdalmat jelzetek a páciensek, mint Nd:YAG alatt. A 18. hónapban az Nd:YAG kezeléssel 64,58%-ban voltak elégedettek, az IPL-lel 81,25%-ban. A megkérdezettek 67%-a alkalmazná a jövőben az Nd:YAG kezelést, míg az IPL-t 100%-uk.
Következtetés: Bár hatásosságában a vizsgált bőrfelületeken mindkét kezelési módszer közel azonos eredményt ért el, a páciensek által kitöltött elégedettségi felmérés az IPL készülékekkel végzett epilációt részesítette előnyben.

1. témavezető adatai
Név: 
Dr. Remenyik Éva
Intézet / Tanszék/ Klinika: 
Bőrgyógyászati Klinika
2. témavezető adatai
Név: 
Dr. Szima Georgina
Intézet / Tanszék/ Klinika: 
Bőrgyógyászati Klinika

Támogatók: Támogatók: Az NTP-TDK-14-0007 számú, A Debreceni Egyetem ÁOK TDK tevékenység népszerűsítése helyi konferencia keretében, az NTP-TDK-14-0006 számú, A Debreceni Egyetem Népegészségügyi Karán folyó Tudományos Diákköri kutatások támogatása, NTP-HHTDK-15-0011-es A Debreceni Egyetem ÁOK TDK tevékenység népszerűsítése 2016. évi helyi konferencia keretében, valamint a NTP-HHTDK-15-0057-es számú, A Debreceni Egyetem Népegészségügyi Karán folyó Tudományos Diákköri kutatások támogatása című pályázatokhoz kapcsolódóan az Emberi Erőforrás Támogatáskezelő, az Emberi Erőforrások Minisztériuma, az Oktatáskutató és Fejlesztő Intézet és a Nemzeti Tehetség Program