FRONT vizsgálat: újabb eredmények a nehézlégút előrejelzésében

Nyomtatóbarát változatNyomtatóbarát változat
Konferencia: 
2014/2015. tanév
Tagozat: 
Aneszteziológia és intenzív terápia, sürgősségi betegellátás
Előadó szerző adatai
Név (format for foreign students: Last Name, First Name): 
Blága Kincső

Előadás adatai

Előadás címe: 
FRONT vizsgálat: újabb eredmények a nehézlégút előrejelzésében
Összefoglaló: 

Bevezetés: A nehéz légút megfelelő felmérése és dokumentációja elengedhetetlen feladat aneszteziológiai szempontból az altatás előtt. Az egyszerűbb „egy dimenziós” pontozási rendszerek csökkent prediktív értékkel bírnak a műtét előtti légút becslés szempontjából. Míg az összetettebb pontozási rendszerek sokkal érzékenyebbek. Jelen vizsgálatunk célja az volt, hogy a nemrégiben kifejlesztett FRONT pontrendszer klinikai hasznosságát felmérjük.
Betegek és módszerek: A vizsgálatunkba 1403 beteget vontunk be. 1153 beteg adatát a Debreceni Egyetem Klinikai Központ MedSol adatbázisából gyűjtöttük ki és 250 beteg adatát a Kolozsvári Orvostudományi Egyetem biztosította a tanulmányunkhoz. A betegek átlag életkora: 52,76 év (± 16,06 SD), súlya: 77,09 kg (± 17,9 SD), testmagassága: 167,5 cm (± 9,83 SD) és BMI indexe: 27,2 (± 5,57 SD) volt.
Eredmények: Eredményeinket egy korábbi FRONT tanulmánnyal együtt értékeltük ki. Ebben a FRONT tanulmányban a légút értékelését egy preoperativ és egy intraoperativ csapat végezte. Ebből a FRONT tanulmányból azt a következtetést vonták le, hogy a különböző paramétereket összehasonlítva az F és R értékek mutatták a legjobb, míg az O és T értékek a legkisebb korrelációt. Végül ennek a FRONT tanulmánynak az eredményeit felhasználva és a mi eredményeinkkel összevetve a statisztikai elemzéseink alapján azt kaptuk, hogy a kummulatív postoperatív FRONT pontrendszer segítségével kapott eredmények nem mutatnak szignifikáns korrelációt sem a kor átlag, sem pedig a BMI-ből számolt átlag tekintetében, vagyis az életkor és a BMI ismerete nem elegendő a nehéz légút előrejelzéséhez.
Következtetés: A vizsgálatunk során azt tapasztaltuk, hogy a FRONT pontrendszer egy egyszerű és hatékony módszer a nehéz légút felmérésére. De további prospektív vizsgálatok szükségesek ahhoz, hogy megfelelőképpen értékelni tudjuk a módszer specificitását és szenzitivitását.

1. témavezető adatai
Név: 
Dr. Gyöngyösi Zoltán
Intézet / Tanszék/ Klinika: 
Aneszteziológiai és Intenzív Terápiás Tanszék

Támogatók: Támogatók: Az NTP-TDK-14-0007 számú, A Debreceni Egyetem ÁOK TDK tevékenység népszerűsítése helyi konferencia keretében, az NTP-TDK-14-0006 számú, A Debreceni Egyetem Népegészségügyi Karán folyó Tudományos Diákköri kutatások támogatása, NTP-HHTDK-15-0011-es A Debreceni Egyetem ÁOK TDK tevékenység népszerűsítése 2016. évi helyi konferencia keretében, valamint a NTP-HHTDK-15-0057-es számú, A Debreceni Egyetem Népegészségügyi Karán folyó Tudományos Diákköri kutatások támogatása című pályázatokhoz kapcsolódóan az Emberi Erőforrás Támogatáskezelő, az Emberi Erőforrások Minisztériuma, az Oktatáskutató és Fejlesztő Intézet és a Nemzeti Tehetség Program