Születési súlyok alakulása egészséges és pathológiás terhességekben

Nyomtatóbarát változatNyomtatóbarát változat
Konferencia: 
2014/2015. tanév
Tagozat: 
Urológia, szülészet-nőgyógyászat
Előadó szerző adatai
Név (format for foreign students: Last Name, First Name): 
Boruzs Krisztina

Előadás adatai

Előadás címe: 
Születési súlyok alakulása egészséges és pathológiás terhességekben
Összefoglaló: 

Bevezetés: A terhességek kimenetelét, ill. az újszülöttek születési súlyát számos anyai kórállapot kedvezőtlenül befolyásolhatja. A leggyakrabbak ezek közül a hypertonia, ill. preeclampsia, a terhességi diabetes és a hypothyreosis. Rendszeres terhesgondozással, kellő időben történő felismeréssel és kezeléssel a kóros lepényi és magzati hatások megelőzhetőek.
Célkitűzés: Retrospektív adatfeldolgozást végeztünk a Szülészeti és Nőgyógyászati Klinika szülészeti naplóinak és Medsol adatbázisának segítségével a 2008-2012 időszakban, melynek során a singleton szülésekből származó születési súlyok és az anyai kórállapotok kapcsolatát vizsgáltuk. Hipotézisünk szerint a terhességhez társuló anyai betegségek esetén az átlagos születési súly szignifikánsan nem különbözik az egészséges kontroll terhességekből származó újszülöttekétől.
Anyag és módszer: A vizsgálati csoportok (hypertonia-preeclampsia N=1335; diabetes N=389; hypothyreosis N=157) és kontrollcsoport (N=10893) esetén gestatios hétre vonatkoztatott átlagsúly meghatározás és statisztikai vizsgálatok történtek (Microsoft Excel).
A csoportok szórásnégyzetének egyezését az F-próba segítségével ellenőriztük, majd kétmintás, egyenlő varianciájú t-próbát végeztünk a várható értékre. A próba alkalmazásánál a nullhipotézisünk, hogy a csoportok között nincs eltérés, azaz a csoportátlagok átlagos eltérése nulla.
Eredmények: A diabeteses csoport esetén a t-érték -9,76 (p<0.05), ami abszolút értékben nagyobb volt, mint az 5%-os szignifikancia szinthez tartozó t kritikus érték. Ez esetben el kell vetnünk a nullhipotézisünket. A hypertonia-preeclampsia, ill. a hypothyreosis csoport esetében a t-próba alapján a kontroll csoporthoz viszonyítva nincs szignifikáns eltérés, a nullhipotézist megtartjuk.
Következtetés: A diabeteses anyák újszülöttjeinek születési súlya szignifikánsan különbözik az egészséges anyák újszülöttjeinek súlyától, míg a többi csoport eredményei ezen állítást nem igazolják. A terhességi diabetesben alkalmazott diéta hatékonyságának emelésére további erőfeszítések szükségesek.

1. témavezető adatai
Név: 
Dr. Jakab Attila
Intézet / Tanszék/ Klinika: 
Szülészeti és Nőgyógyászati Klinika

Támogatók: Támogatók: Az NTP-TDK-14-0007 számú, A Debreceni Egyetem ÁOK TDK tevékenység népszerűsítése helyi konferencia keretében, az NTP-TDK-14-0006 számú, A Debreceni Egyetem Népegészségügyi Karán folyó Tudományos Diákköri kutatások támogatása, NTP-HHTDK-15-0011-es A Debreceni Egyetem ÁOK TDK tevékenység népszerűsítése 2016. évi helyi konferencia keretében, valamint a NTP-HHTDK-15-0057-es számú, A Debreceni Egyetem Népegészségügyi Karán folyó Tudományos Diákköri kutatások támogatása című pályázatokhoz kapcsolódóan az Emberi Erőforrás Támogatáskezelő, az Emberi Erőforrások Minisztériuma, az Oktatáskutató és Fejlesztő Intézet és a Nemzeti Tehetség Program