Nem Differenciált Collagenosisban szenvedő 874 beteg klinikai és immunszerológiai sajátosságai: milyen tünetegyüttes esetén várható differenciálódás definitív autoimmun kórképbe?

Nyomtatóbarát változatNyomtatóbarát változat
Konferencia: 
2014/2015. tanév
Tagozat: 
Klinikai immunológia, reumatológia, bőrgyógyászat
Előadó szerző adatai
Név (format for foreign students: Last Name, First Name): 
Rynkiewicz Judit
2. szerző adatai
Név (format for foreign students: Last Name, First Name): 
Suszterics Dóra

Előadás adatai

Előadás címe: 
Nem Differenciált Collagenosisban szenvedő 874 beteg klinikai és immunszerológiai sajátosságai: milyen tünetegyüttes esetén várható differenciálódás definitív autoimmun kórképbe?
Összefoglaló: 

Bevezetés: A nem differenciált collagenosis (NDC) az esetek többségében a szisztémás autoimmun betegségek előfázisa. A követés során a kórállapot maradhat NDC, illetve differenciálódhat definitív autoimmun kórképbe.
Célkitűzés: 874 NDC-s betegen vizsgálni, melyek azok a klinikai tünetek és szerológiai eltérések, ami alapján várható az NDC-ben maradás vagy progresszió definitív kórképbe: szisztémás lupus erythematosus (SLE), rheumatoid arthritis (RA), kevert kötőszöveti betegség (MCTD), Sjögren szindróma (Sj), scleroderma (SSc), polymyositis (PM), vasculitis. Tanulmányozni, hogy a D vitamin szint hogyan befolyásolja a progressziót.
Betegek és módszerek: 874 NDC-s beteget követtek átlagosan 3,8±1,5 éven át. Mérték a D vitamin szintet, valamint 17 klinikai tünetet és 26 immunszerológiai paramétert használtak a vizsgálatban.
Eredmények: A 874 betegből a követés során 417 beteg maradt NDC stádiumban és 457 differenciálódott: 48 SLE, 113 RA, 90 MCTD, 106 Sj, 54 SSc, 28 PM, 18 vasculitis. Az SLE-ben és MCTD-ben a betegek életkora alacsonyabb, mint az összes NDC-s betegé (össz NDC: 45,5±19,9 év; SLE: 37,3 ±12,9 év, MCTD: 42,9±13,9 év (p<0,001)). Univarians analízissel az NDC-ben maradt csoportra jellemző a magasabb (p<0,05) D vitamin szint, sicca syndroma, RF pozitivitás, gyorsult We. NDC-ben maradtakhoz képest SLE-ben magasabb (p<0,05) az aKL IgG és IgA, aB2-GPI IgG, aDNS, aSm szint. Sj-ben magasabb (p<0,05) az aSm, C3 szint, és bőrtünetek jelenléte. RA-ban magasabb (p<0,05) az aCCP és aSm szintje. SSc-ben magasabb (p<0,05) a CK, Scl70 szintje, valamint a Raynaud és bőrtünetek előfordulása. PM-ben magasabb (p<0,05) a CK szint, Coombs pozitivitás. MCTD-ben magasabb (p<0,05) az aKL IgM, aB2-GPl IgG és IgM, C3, aSm, aRNP szintek, és bőrtünetek előfordulása. Vasculitisre jellemző (p<0,05) az aB2-GPI IgG és IgA, ANCA szintje, és neuropathia. A D vitamin szint magasabb (p<0,001) Sj-ben és alacsonyabb (p<0,001) vasculitisben, SLE-ben, RA-ban, MCTD-ben.
Konklúzió: Az NDC-s betegek kezdeti tünetei, immunszerológiai értékei és a követés során kialakult kórképek között kapcsolat áll fenn, ami segíthet a korai diagnózis felállításában és a megfelelő kezelés elkezdésében.

1. témavezető adatai
Név: 
Dr. Bodolay Edit
Intézet / Tanszék/ Klinika: 
Belgyógyászati Intézet, Klinikai Immunológiai Tanszék

Támogatók: Támogatók: Az NTP-TDK-14-0007 számú, A Debreceni Egyetem ÁOK TDK tevékenység népszerűsítése helyi konferencia keretében, az NTP-TDK-14-0006 számú, A Debreceni Egyetem Népegészségügyi Karán folyó Tudományos Diákköri kutatások támogatása, NTP-HHTDK-15-0011-es A Debreceni Egyetem ÁOK TDK tevékenység népszerűsítése 2016. évi helyi konferencia keretében, valamint a NTP-HHTDK-15-0057-es számú, A Debreceni Egyetem Népegészségügyi Karán folyó Tudományos Diákköri kutatások támogatása című pályázatokhoz kapcsolódóan az Emberi Erőforrás Támogatáskezelő, az Emberi Erőforrások Minisztériuma, az Oktatáskutató és Fejlesztő Intézet és a Nemzeti Tehetség Program