Férfi emlőrák előfordulása és kezelése a Sebészeti Klinikán

Nyomtatóbarát változatNyomtatóbarát változat
Konferencia: 
2014/2015. tanév
Tagozat: 
Mellkas-, hasi- és plasztikai sebészet, transzplantációs sebészet, kísérletes sebészet, kísérletes aneszteziológia
Előadó szerző adatai
Név (format for foreign students: Last Name, First Name): 
Dósa Diána

Előadás adatai

Előadás címe: 
Férfi emlőrák előfordulása és kezelése a Sebészeti Klinikán
Összefoglaló: 

Bevezetés: A férfi emlőrák ritka betegség. A statisztikák szerint minden 100 emlődaganatos beteg közül 1 férfi. Átlagosan 10 évvel később alakul ki, mint a nőknél és a betegek átlagéletkora is magasabb. A későbbi felfedezés egyik oka a szűrővizsgálatok hiánya, emiatt általában rosszabb prognózisúak. Munkánk célja, hogy röviden ismertessük a férfi emlődaganatok főbb típusait, a betegségre hajlamosító tényezőket, a női emlődaganatoktól eltérő jellemzőiket, valamint részletezzük a Sebészeti Klinikán a vizsgált időszakban előfordult eseteket.
Beteganyag és módszer: 2009 január és 2013 decembere között 11 férfibeteget operáltak emlődaganattal. 10 masztektómia mellett egy betegnél ektópiás (hónalji) emlőszövetben kialakult tumor kimetszését végezték, 7 (63,6%) esetben őrszem-nyirokcsomó biopszia (SLNB) történt, melynek pozitivitása miatt 5 esetben axilláris blokk-disszekcióval (ABD) terjesztették ki a műtétet. 3 ( 27,3%) betegnél az ismert hónalji nyirokcsomó-áttétek miatt primeren ABD-t végeztek. A szövettani feldolgozás minden esetben invazív duktális karcinómát igazolt. Ennek birtokában az Onkológiai Tanácsadó Testület (OTT) döntése alapján részesültek a betegek adjuváns kezelésben
Eredmények: a betegek átlagéletkora 64,3 év volt, minden daganat hormon-pozitívnak bizonyult. A daganatok mérete 3 esetben (27,3%) 11-20 mm között volt (pT1c), a többi daganat 2 cm-nél nagyobb volt (pT2). Három esetben a preoperatív kivizsgálás nem igazolt axilláris nyirokcsomó-áttét, a további esetek (8 beteg, 72,7%) már regionális áttétek megjelenése után kerültek műtétre. Az átlagos követési idő kb. 3 év volt, ezalatt egyetlen beteget sem veszítettünk el.
Következtetés: Eredményeink szerint – bár a beteganyag kicsi a férfi emlődaganat ritkasága miatt, de az irodalmi adatoknak megfelelően – a férfiakban idősebb korban és előrehaladottabb stádiumban kerül felismerésre az emlődaganat, viszont hormon negatív esettel elvétve lehet csak találkozni. Összességében a műtét és az azt követő komplex adjuváns kezelés eredményeképpen – a női emlőrákhoz hasonlóan – egyre jobb eredmények várhatóak a betegek gyógyulását, túlélését illetően.

1. témavezető adatai
Név: 
Dr. Kósa Csaba
Intézet / Tanszék/ Klinika: 
Sebészeti Intézet

Támogatók: Támogatók: Az NTP-TDK-14-0007 számú, A Debreceni Egyetem ÁOK TDK tevékenység népszerűsítése helyi konferencia keretében, az NTP-TDK-14-0006 számú, A Debreceni Egyetem Népegészségügyi Karán folyó Tudományos Diákköri kutatások támogatása, NTP-HHTDK-15-0011-es A Debreceni Egyetem ÁOK TDK tevékenység népszerűsítése 2016. évi helyi konferencia keretében, valamint a NTP-HHTDK-15-0057-es számú, A Debreceni Egyetem Népegészségügyi Karán folyó Tudományos Diákköri kutatások támogatása című pályázatokhoz kapcsolódóan az Emberi Erőforrás Támogatáskezelő, az Emberi Erőforrások Minisztériuma, az Oktatáskutató és Fejlesztő Intézet és a Nemzeti Tehetség Program