Candida fajok azonosítása hemokultúrából, fluoreszcens in situ hibridizációval és MALDI-TOF tömegspektrometriás módszerrel

Nyomtatóbarát változatNyomtatóbarát változat
Konferencia: 
2014/2015. tanév
Tagozat: 
Laboratóriumi medicina, klinikai mikrobiológia
Előadó szerző adatai
Név (format for foreign students: Last Name, First Name): 
Lőrinczy Alexandra

Előadás adatai

Előadás címe: 
Candida fajok azonosítása hemokultúrából, fluoreszcens in situ hibridizációval és MALDI-TOF tömegspektrometriás módszerrel
Összefoglaló: 

Az intenzív ellátást igénylő candidaemiában szenvedő betegek aránya az utóbbi évtizedekben növekvő tendenciát mutat. A species szintű identifikálás alapján a Candida fajok által okozott véráramfertőzések hatékony terápiája meghatározható.
Vizsgálataink során a direkt kenetben sarjadzó gomba pozitív hemokultúra esetek species szintű identifikálását vetettük össze fluoreszcens in situ hibridizáció (FISH) és matrix-assisted laser desorption/ionization time-of-flight (MALDI-TOF) tömegspektrometria módszerével, valamint a sarjadzó gomba pozitív esetek klinikai paramétereit elemeztük.
A 2013.01.01. és 2014.09.30. közötti vizsgálati időszak alatt a DE KK Orvosi Mikrobiológia Bakteriológiai Laboratórium direkt kenet vizsgálata során sarjadzó gomba pozitív hemokultúra esetek adatait dolgoztuk fel. A FISH vizsgálat csak a leggyakrabban véráramfertőzést okozó sarjadzó gombák, így a Candida albicans, Candida parapsilosis, Candida tropicalis, Candida krusei, Candida glabrata speciesek detektálására alkalmazható.
A vizsgálat ideje alatt 1408 hemokultúra pozitív eset fordult elő, melyből 70 esetben a direkt kenet vizsgálat sarjadzó gomba pozitivitást igazolt. A speciesek azonosítása rutinszerűen MALDI-TOF tömegspektrometriával, valamint 33 esetben FISH vizsgálat elvégzésével történt. A két módszer együttes alkalmazásával azonosított speciesek csoportjában, a rutin identifikálás során Candida albicans 46%-ban fordult elő. A non-albicans Candida fajok közül Candida parapsilosis 21%, Candida glabrata 12%, Candida krusei 9%, Candida tropicalis 6%, Candida catenulata 3%, valamint 3%-ban Saccharomyces cerevisiae volt kimutatható. A két vizsgáló módszer 31 esetben azonos eredményt adott, azonban két esetben Saccharomyces cerevisiae és Candida catenulata okozta a fertőzést, mely speciesek FISH módszerrel nem azonosíthatóak.
A rutinszerűen alkalmazott MALDI-TOF vizsgálattal egyezően, a FISH 94%-ban terápia szempontjából konkluzív eredményt adott. Előnye, hogy a vizsgálat közvetlenül a direkt kenetben sarjadzó gomba pozitív hemokultúra palackból elvégezhető, így az identifikálási módszer elvégzésének nem feltétele a sarjadzó gomba telepek megjelenéséhez szükséges inkubációs idő kivárása.

1. témavezető adatai
Név: 
Dr. Bukta Evelin Erzsébet
Intézet / Tanszék/ Klinika: 
Orvosi Mikrobiológiai Intézet

Támogatók: Támogatók: Az NTP-TDK-14-0007 számú, A Debreceni Egyetem ÁOK TDK tevékenység népszerűsítése helyi konferencia keretében, az NTP-TDK-14-0006 számú, A Debreceni Egyetem Népegészségügyi Karán folyó Tudományos Diákköri kutatások támogatása, NTP-HHTDK-15-0011-es A Debreceni Egyetem ÁOK TDK tevékenység népszerűsítése 2016. évi helyi konferencia keretében, valamint a NTP-HHTDK-15-0057-es számú, A Debreceni Egyetem Népegészségügyi Karán folyó Tudományos Diákköri kutatások támogatása című pályázatokhoz kapcsolódóan az Emberi Erőforrás Támogatáskezelő, az Emberi Erőforrások Minisztériuma, az Oktatáskutató és Fejlesztő Intézet és a Nemzeti Tehetség Program