Serdülők rizikómagatartásának vizsgálata Kisvárdán

Nyomtatóbarát változatNyomtatóbarát változat
Konferencia: 
2014/2015. tanév
Tagozat: 
Primer prevenció, egészségügyi szervezés és menedzsment
Előadó szerző adatai
Név (format for foreign students: Last Name, First Name): 
Bagin Barbara
2. szerző adatai
Név (format for foreign students: Last Name, First Name): 
Deme Adrienn

Előadás adatai

Előadás címe: 
Serdülők rizikómagatartásának vizsgálata Kisvárdán
Összefoglaló: 

Fiatalkorban alakulnak ki azok az alapvető egészségmagatartásbeli tényezők, amik meghatározzák a felnőttkori szokásokat, így az egészségi állapotot is. A különféle pszichoaktív és egészségkárosító szerek kipróbálása is jellemzően serdülőkorban kezdődik, és kapcsolatban áll a felnőttkori rendszeres használat kialakulásával.

Vizsgálatunk célja az volt, hogy felmérést készítsünk a kisvárdai általános iskolák felső tagozatos, illetve középiskolás serdülőinek rizikómagatartásáról.

Kisvárda minden általános és középiskoláját felkértük a vizsgálatban való részvételre, a begyűjtött adatokból az egyházi fenntartású intézmények tanulói által szolgáltatott válaszokat elemeztük ki. Az adatgyűjtéshez online kitölthető kérdőívet használtunk, amely 6 témakörből épült fel: demográfiai és társadalmi-gazdasági tényezők, dohányzási,alkohol- és energiaital-fogyasztási, illegálisszerfogyasztási szokások, szexuális magatartás, lelki egészség. Mindezekből a dohányzási, alkohol- és energiaital-fogyasztási szokásokra vonatkozó adatok kerülnek itt bemutatásra.

A 7-12. évfolyamos tanulókkörében a válaszadási arány 57% volt (n=563). A válaszadók mintegy 14,8%-a naponta dohányzik. Ez 7-9. osztály között 4,1%, azonban 10-12. évfolyamra már a 26,2%-ot is eléri. A fiúk és a lányok is 14 éves koruk környékén fogyasztottak először alkoholt. A 7-9. osztályosok közel egyötöde nem ivott még alkoholt, háromnegyedük soha nem volt még részeg. A felsőbb évesek körében az absztinensek aránya már csak 3%, és a még nem lerészegedők aránya is csak egyharmad volt. A tanulók 77,9%-a van tudatában az energiaital káros hatásának a szervezetre, mégis mindössze 30,6%-uk az, aki soha nem fogyasztja.

Már az általános iskolások között is előfordul a pszichoaktív szerek kipróbálása és fogyasztása, különösen az alkoholos italoké. Ugyanakkor a 10. osztálytól ugrásszerű növekedés látható minden vizsgált szer fogyasztása esetében. Ezért a köznevelés terénfontos lenne az egészséges életmód kialakítását segítő beavatkozások minél korábbi bevezetése.

1. témavezető adatai
Név: 
Dr. Bíró Éva
Intézet / Tanszék/ Klinika: 
Megelőző Orvostani Intézet, Egészségfejlesztési Tanszék

Támogatók: Támogatók: Az NTP-TDK-14-0007 számú, A Debreceni Egyetem ÁOK TDK tevékenység népszerűsítése helyi konferencia keretében, az NTP-TDK-14-0006 számú, A Debreceni Egyetem Népegészségügyi Karán folyó Tudományos Diákköri kutatások támogatása, NTP-HHTDK-15-0011-es A Debreceni Egyetem ÁOK TDK tevékenység népszerűsítése 2016. évi helyi konferencia keretében, valamint a NTP-HHTDK-15-0057-es számú, A Debreceni Egyetem Népegészségügyi Karán folyó Tudományos Diákköri kutatások támogatása című pályázatokhoz kapcsolódóan az Emberi Erőforrás Támogatáskezelő, az Emberi Erőforrások Minisztériuma, az Oktatáskutató és Fejlesztő Intézet és a Nemzeti Tehetség Program