Gyógyszerészi gondozás trendek a nagyvilágban

Nyomtatóbarát változatNyomtatóbarát változat
Konferencia: 
2014/2015. tanév
Tagozat: 
Primer prevenció, egészségügyi szervezés és menedzsment
Előadó szerző adatai
Név (format for foreign students: Last Name, First Name): 
Ákli Balázs

Előadás adatai

Előadás címe: 
Gyógyszerészi gondozás trendek a nagyvilágban
Összefoglaló: 

Az elmúlt közel 75 évben meglehetősen nagy változásokon ment át a gyógyszerész szakma. Ugyanis ezen időszakkal kezdődött többek között az ipari méretekben gyártott originális készítmények jelentős mértékű elterjedése. A korábban általános „gyógyszer készítő” gyógyszerészi identitás változásnak indult, de szakmánkhoz ehhez hasonlóan egységes szerepkör már nem párosult. A változások nemcsak a hazai patikai munkára hatottak ki, hanem napjainkig világszerte megfigyelhető volt a gyógyszerészi kompetenciák jelentős átalakulása is.
A jelentősen megváltozott körülmények a gyógyszerészeket arra ösztönözték világszerte, hogy keressék azokat a lehetőségeket, amelyekkel a új körülmények között is a betegségek ellen és a betegekért folytatott harcban a leghatékonyabb módon tudják kiaknázni a lehetőségeiket. Munkánk során célul tűztük ki, hogy az irodalmi összefoglaláson túl, kísérletet tegyünk arra, hogy felmérjük egy új gyógyszerész szakmai terület, nevezetesen a gyógyszerészi gondozás helyzetét a világban. Felhasználva a Debreceni Egyetem Gyógyszerésztudományi Karának nemzetközi kapcsolatait, interjút készítettünk számos ország széles szakmai ismeretekkel rendelkező gyógyszerészeivel.
Az interjúkat kiértékelve és az adatokat elemezve egyértelművé vált, hogy számos új irányvonal jelent meg mind a közforgalmú mind a kórházi gyógyszerészet területén. Egyes országokban a gyógyszerészek, az egészség megőrzésben, immunizálásban és betegségek prevenciójának minden szintjén is fontos szerepet kapnak.
A magyar gyógyszerészet értékes és gazdag hagyományokkal rendelkezik, azonban ha nem vagyunk jártasak a nemzetközi szakmai irányzatokban, akkor félő, hogy a gyakorlati gyógyszerészet fejlődése már a betegek számára is hátrányosan alakulhat. Másrészről a magas szintű gyógyszerészi szerepvállalás hiánya hatással van az egész egészségügyi ellátás színvonalára.

1. témavezető adatai
Név: 
Dr. Oláh Gábor
Intézet / Tanszék/ Klinika: 
Biofarmácia Tanszék
2. témavezető adatai
Név: 
Dr. Halmos Gábor
Intézet / Tanszék/ Klinika: 
Biofarmácia Tanszék

Támogatók: Támogatók: Az NTP-TDK-14-0007 számú, A Debreceni Egyetem ÁOK TDK tevékenység népszerűsítése helyi konferencia keretében, az NTP-TDK-14-0006 számú, A Debreceni Egyetem Népegészségügyi Karán folyó Tudományos Diákköri kutatások támogatása, NTP-HHTDK-15-0011-es A Debreceni Egyetem ÁOK TDK tevékenység népszerűsítése 2016. évi helyi konferencia keretében, valamint a NTP-HHTDK-15-0057-es számú, A Debreceni Egyetem Népegészségügyi Karán folyó Tudományos Diákköri kutatások támogatása című pályázatokhoz kapcsolódóan az Emberi Erőforrás Támogatáskezelő, az Emberi Erőforrások Minisztériuma, az Oktatáskutató és Fejlesztő Intézet és a Nemzeti Tehetség Program