Gyermekkori polytraumatisatio

Nyomtatóbarát változatNyomtatóbarát változat
Konferencia: 
2014/2015. tanév
Tagozat: 
Aneszteziológia és intenzív terápia, sürgősségi betegellátás
Előadó szerző adatai
Név (format for foreign students: Last Name, First Name): 
Várpalotai Diána

Előadás adatai

Előadás címe: 
Gyermekkori polytraumatisatio
Összefoglaló: 

Elmúlt években csökkenő tendenciát mutat a külső ok miatti elhalálozás és traumás eredetű gyermeksérültek száma, ami feltehetőleg a megelőzést elősegítő programoknak, eszközöknek, illetve a kórházakban elérhető korszerű beavatkozásoknak, eljárásoknak köszönhető. Azonban figyelembe kell venni, hogy a súlyos sérült gyermek kórházba jutását lehető leggyorsabb módon, megfelelő felszereltséggel és szakértelemmel rendelkező teamnek kell megoldania. Magyarországon ezt feltehetőleg az Országos Mentőszolgálat valamely egysége fogja megvalósítani.
Célomként tűztem ki, hogy egy olyan ellátási stratégiát hozzak létre, amely a kiérkező mentőegység csapatmunkáján alapszik, s tartalmazza a gyermekkori sajátosságokat, valamint a súlyos sérültek praehospitalis ellátásának szempontjait. Továbbra is szem előtt tartva azt az elvet, hogy a sérült gyermek életének megmentése csak kórházi körülmények között valósítható meg, így a helyszínen töltött idő minimalizálása a legfontosabb.
Kutatásomat szakirodalmi áttekintéssel kezdtem, majd az ott megismert adatokból hoztam létre azt az ellátási stratégiát, ami feltehetőleg a helyszínen töltött 10 percen belül elvégezhető. A létrehozott ellátási tervet mentőállomásokon ismertettem, s a dolgozók anonim kérdőívek kitöltésével értékelték, majd ezt követően megacode gyakorlatok során teszteltük olyan szituációk kapcsán, amelyek megtörténtek.
Összesen 260 darab kérdőív került kiosztásra, 8 mentőállomásra elosztva, melyből 220 értékelhető érkezett vissza. Mentődolgozók 90%-a egyetért a korai vénabiztosítással, 85%-a helyszíni felmonitorozással, 80%-a mihamarabbi fájdalomcsillapítással. Válaszadók 95%-a szerint működőképes a felvázolt csapatmunka, közel 86%-a úgy gondolja, hogy a helyszínen töltött idő nem hosszabbodna a bemutatott stratégiával. Megacode gyakorlatok során kivitelezhető volt a 10 percen belüli ellátás, azonban ehhez csapatmunkában jártas team volt szükséges.
Kutatások és a megacode gyakorlatok során azt tapasztaltam, hogy valós körülmények között is megállná helyét a súlyos sérült gyermekek ellátásáról szóló stratégia, azonban ehhez jól működő csapatmunka szükséges, melyet gyakorlással lehet kialakítani, megerősíteni.

1. témavezető adatai
Név: 
Tóth György
Intézet / Tanszék/ Klinika: 
Egészségügyi Kar

Támogatók: Támogatók: Az NTP-TDK-14-0007 számú, A Debreceni Egyetem ÁOK TDK tevékenység népszerűsítése helyi konferencia keretében, az NTP-TDK-14-0006 számú, A Debreceni Egyetem Népegészségügyi Karán folyó Tudományos Diákköri kutatások támogatása, NTP-HHTDK-15-0011-es A Debreceni Egyetem ÁOK TDK tevékenység népszerűsítése 2016. évi helyi konferencia keretében, valamint a NTP-HHTDK-15-0057-es számú, A Debreceni Egyetem Népegészségügyi Karán folyó Tudományos Diákköri kutatások támogatása című pályázatokhoz kapcsolódóan az Emberi Erőforrás Támogatáskezelő, az Emberi Erőforrások Minisztériuma, az Oktatáskutató és Fejlesztő Intézet és a Nemzeti Tehetség Program