Homeopátiáról nyíltan

Nyomtatóbarát változatNyomtatóbarát változat
Konferencia: 
2014/2015. tanév
Tagozat: 
Gyógyszerészi kémia, gyógyszeranalitika, farmakognózia, gyógyszertechnológia, gyógyszerfelügyelet, minőségbiztosítás
Előadó szerző adatai
Név (format for foreign students: Last Name, First Name): 
Molnár Krisztina
2. szerző adatai
Név (format for foreign students: Last Name, First Name): 
Fejes Orsolya Mária

Előadás adatai

Előadás címe: 
Homeopátiáról nyíltan
Összefoglaló: 

A homeopátiás készítmények hatásait kontrollált klinikai körülmények között vizsgáló nemzetközi összehasonlító tanulmányok (pl. Shang és mtsi, Lancet 2005) eredményei szerint, ezen készítmények hatása nem tér el a placebo hatástól. Ezt az konklúziót azóta többen is bírálták: az időközben megjelenő meta-analízisek eredményei gyakran a placebótól eltérő, attól kedvezőbb hatást mutatnak be. Mindezen paradoxonok ellenére, az elmúlt években a homeopátiás készítmények bekerültek a közforgalmú gyógyszertárakba és elérhetőek a betegek számára.
Felmerül a kérdés, hogy ki és miért szedi ezeket a készítményeket, miért és milyen szempontok alapján ajánlja az orvos vagy gyógyszerész, illetve, hogy kell-e vagy lehet-e ezzel kapcsolatban a betegek vagy a gyógyszerészek részéről felmerült kérdéseket hitelesen rendezni.
Jelen tanulmányunkban ezekre a kérdésekre kerestünk válaszokat, amelyeket három kérdőív formájában és személyes interjúkon át gyűjtöttünk össze. A kutatómunkánk célcsoportjai a közforgalomban dolgozó gyógyszerészek, a hallgatók és a (laikus) fogyasztók voltak.
Eredményeink szerint a megkérdezett fogyasztók több mint 2/3-a alkalmazná a homeopátiás készítményeket szakember ajánlásától függetlenül és a túlnyomó többségüknek "határozottan" segített a gyógyulásban. A felmérésünkből az is kiderült, hogy a résztvevők nem tartják elegendőnek a rendelkezésre álló ismeretanyagot, sőt a kipróbálók 39%-a saját bevallásuk szerint sem tudja, mi az a homeopátia.
A megkérdezettek jórészt az interneten és a médiában hallottak a Hp készítményekről, mégsem tartják ezt az információt megfelelőnek és ezért a szakemberektől szeretnének többet megtudni. Az Evidence Based Medicine elveknek megfelelő eredmények hiánya, valamint a hatásosságra vonatkozó tudományos kételyek ellenére is növekvő eladási statisztikák és a kialakult vásárlói szokások további kérdéseket vetnek fel. Mindemellett a szakmai és a hallgatói kérdőívekből az is kitűnik, hogy a szakemberek túlnyomó többsége szeretne mélyebb ismeretekre szert tenni a homeopátia és az alternatív medicina tárgykörében, melyek túlmutatnak a gyógyszerügyi hatóságok vagy a gyógyszerforgalmazók által biztosított információkon.

1. témavezető adatai
Név: 
Dr. Tóth E. Béla
Intézet / Tanszék/ Klinika: 
Gyógyszerfelügyeleti és Gyógyszergazdálkodási Tanszék

Támogatók: Támogatók: Az NTP-TDK-14-0007 számú, A Debreceni Egyetem ÁOK TDK tevékenység népszerűsítése helyi konferencia keretében, az NTP-TDK-14-0006 számú, A Debreceni Egyetem Népegészségügyi Karán folyó Tudományos Diákköri kutatások támogatása, NTP-HHTDK-15-0011-es A Debreceni Egyetem ÁOK TDK tevékenység népszerűsítése 2016. évi helyi konferencia keretében, valamint a NTP-HHTDK-15-0057-es számú, A Debreceni Egyetem Népegészségügyi Karán folyó Tudományos Diákköri kutatások támogatása című pályázatokhoz kapcsolódóan az Emberi Erőforrás Támogatáskezelő, az Emberi Erőforrások Minisztériuma, az Oktatáskutató és Fejlesztő Intézet és a Nemzeti Tehetség Program