Koraszülött gyermekek mentális fejlődésének vizsgálata a családi rendszerrel összefüggésben

Nyomtatóbarát változatNyomtatóbarát változat
Konferencia: 
2014/2015. tanév
Tagozat: 
Gyermekgyógyászat, infektológia, pulmonológia
Előadó szerző adatai
Név (format for foreign students: Last Name, First Name): 
Burgony Lilla

Előadás adatai

Előadás címe: 
Koraszülött gyermekek mentális fejlődésének vizsgálata a családi rendszerrel összefüggésben
Összefoglaló: 

A koraszülés Magyarországon gyakoriságát és következményeit tekintve népbetegség. Az intenzív neonatológiai ellátás fejlődésével ma már akár az extrém kis súlyú koraszülöttek túlélési esélyei is rohamosan nőnek, későbbi fejlődésükről azonban még keveset tudunk. Jelen kutatásunkban a kis születési súlyú, 2500 gramm születési súlyt el nem érő újszülöttek értelmi és pszichomotoros fejlődésének vizsgálatára vállalkoztunk, melyet kétéves korban folytattunk le a koraszülött utógondozói státuszvizsgálat keretében a Debreceni Egyetem Klinikai Központjának Neonatológiai Szakrendelésével szoros együttműködésben.
62 fő, 2012-ben a DEOEC Szülészeti és Nőgyógyászati Klinikán született, a vizsgálat időpontjában két évet betöltött gyermeket (31 fiú, 31 lány) vizsgáltunk meg. A vonatkozó szakirodalommal összhangban születési súly alapján három csoportba soroltuk őket, így 20 fő kis születési súlyú (LBW, 1500-2500g), 19 fő igen kis születési súlyú (VLBW, 1000-1500g), és 23 fő extrém kis születési súlyú (ELBW, 1000g >) újszülött képezte a vizsgálati mintát.
A gyermekeket a Brunet-Lézine pszichodiagnosztikai csecsemőfejlődési teszttel vizsgáltuk meg egyénileg a mozgás, a szenzomotoros koordináció, a beszéd és a szociabilitás területeinek felmérésére. A vizsgálat részét képezte továbbá egy anamnézis és egy betegségteher-kérdőív felvétele az anyával (vagy elsődleges gondozóval).
A szakirodalom alapján azt várjuk, hogy jelentős összefüggést találunk majd a születési súly ill. a gesztációs hét és a fejlődési kvóciens értékei között. A kórházban töltött napok számának és a szoptatás időtartamának összevetésével szeretnénk továbbá következtetni az anya-gyermek kapcsolat erősségére, és ennek a gyermek fejlődésére gyakorolt esetleges hatására, valamint a kis születési súly terhének családi rendszerre kifejtett hatására. Végezetül pedig szeretnénk megtudni, hogy az időben megkezdett korai fejlesztés eredményezhet-e szignifikáns javulást a kétéves vizsgálaton elért fejlődési eredményekre nézve, azaz facilitálható-e a fejlődésben való felzárkózás az elérhető fejlesztési programok igénybevételével.

1. témavezető adatai
Név: 
Dr. Nagy Beáta Erika
Intézet / Tanszék/ Klinika: 
Magatartástudományi Intézet, Klinikai és Egészségpszichológiai Tanszék

Támogatók: Támogatók: Az NTP-TDK-14-0007 számú, A Debreceni Egyetem ÁOK TDK tevékenység népszerűsítése helyi konferencia keretében, az NTP-TDK-14-0006 számú, A Debreceni Egyetem Népegészségügyi Karán folyó Tudományos Diákköri kutatások támogatása, NTP-HHTDK-15-0011-es A Debreceni Egyetem ÁOK TDK tevékenység népszerűsítése 2016. évi helyi konferencia keretében, valamint a NTP-HHTDK-15-0057-es számú, A Debreceni Egyetem Népegészségügyi Karán folyó Tudományos Diákköri kutatások támogatása című pályázatokhoz kapcsolódóan az Emberi Erőforrás Támogatáskezelő, az Emberi Erőforrások Minisztériuma, az Oktatáskutató és Fejlesztő Intézet és a Nemzeti Tehetség Program