Adenozin 2A receptor aktiváció hatása a katepszin D proteáz érésére egér makrofág sejtekben

Nyomtatóbarát változatNyomtatóbarát változat
Konferencia: 
2014/2015. tanév
Tagozat: 
Biokémia,kísérletes onkológia, jelátvitel
Előadó szerző adatai
Név (format for foreign students: Last Name, First Name): 
Major Tamás

Előadás adatai

Előadás címe: 
Adenozin 2A receptor aktiváció hatása a katepszin D proteáz érésére egér makrofág sejtekben
Összefoglaló: 

Az adenozin 2A receptor (A2A) G-fehérjéhez kapcsolt purinerg receptor. Az A2A receptor jelen van az immunrendszer sejtjeinek felszínén és kitüntetett szerepet játszik az adenozin által kiváltott gyulladáscsökkentő folyamatok közvetítésében. Munkacsoportunk makrofág sejtekben vizsgálja az A2A receptor által közvetített jelátviteli folyamatok fiziológiai szerepét. Az A2A a receptor rendelkezik egy 120 aminosavból álló intracelluláris doménnel, amely lehetőséget biztosít fehérje-fehérje kölcsönhatások kialakítására. Korábban azonosítottuk a katepszin D (CtsD) és az A2A C-terminális domén kölcsönhatását makrofágokban. A CtsD lizoszómális aszpartil proteáz az adenozinhoz hasonlóan fontos szerepet tölt be az emlős szervezetek gyulladásos folyamatainak szabályozásában. A makrofágok endoszóma és fagoszóma tartalmának lebontását végzi, ezáltal mérsékli a szöveti károsodás következtében fellépő gyulladást. A citoplazmában található CtsD pedig részt vesz a sejtek apoptotikus és túlélési folyamatainak szabályozásában.
Munkánk során az A2A receptor és a CtsD funkcionális kapcsolatát vizsgáltuk egér peritoneális makrofág sejteken az A2A receptorra specifikus farmakológiai aktiváló és gátlószerek alkalmazása mellett. Az A2A receptor farmakológiai gátlása során azt tapasztaltuk, hogy a kezelés csökkenti a CtsD proteáz aktív formájának a mennyiségét, míg az A2A specifikus agonista alkalmazása ezzel ellentétes hatást vált ki a peritoneális makrofág sejteken. Megfigyeltük továbbá, hogy az A2A receptor farmakológiai kezelés következtében változik a CtsD fehérje sejten belüli lokalizációja is.
Ellenőriztük, hogy a CtsD proteáz enzimatikus gátlása, hogyan befolyásolja az A2A receptor által szabályozott citokinek expresszióját. A kezelés hatására csökkent a gyulladásos interleukin 6 (IL-6), és megnövekedett a gyulladásgátló IL-10 citokinek szekréciója. Ez utóbbi kísérletek eredményét alátámasztotta a CtsD enzimaktivitás gátlásának következtében megemelkedett cAMP szint.
Eredményeink alapján feltételezzük, hogy az A2A receptor és a CtsD proteáz közötti kölcsönhatás befolyásolja a CtsD érését, lokalizációját és szerepet játszik a makrofág sejtek citokin termelésének szabályozásában.

1. témavezető adatai
Név: 
Dr. Kókai Endre
Intézet / Tanszék/ Klinika: 
Orvosi Vegytani Intézet

Támogatók: Támogatók: Az NTP-TDK-14-0007 számú, A Debreceni Egyetem ÁOK TDK tevékenység népszerűsítése helyi konferencia keretében, az NTP-TDK-14-0006 számú, A Debreceni Egyetem Népegészségügyi Karán folyó Tudományos Diákköri kutatások támogatása, NTP-HHTDK-15-0011-es A Debreceni Egyetem ÁOK TDK tevékenység népszerűsítése 2016. évi helyi konferencia keretében, valamint a NTP-HHTDK-15-0057-es számú, A Debreceni Egyetem Népegészségügyi Karán folyó Tudományos Diákköri kutatások támogatása című pályázatokhoz kapcsolódóan az Emberi Erőforrás Támogatáskezelő, az Emberi Erőforrások Minisztériuma, az Oktatáskutató és Fejlesztő Intézet és a Nemzeti Tehetség Program