Aminoglikozid rezisztencia gének eloszlásának vizsgálata Gram-negatív baktériumokban

Nyomtatóbarát változatNyomtatóbarát változat
Konferencia: 
2015/2016. tanév
Tagozat: 
Laboratóriumi medicina, klinikai mikrobiológia
Előadó szerző adatai
Név (format for foreign students: Last Name, First Name): 
Tóth Kinga Fanni

Előadás adatai

Előadás címe: 
Aminoglikozid rezisztencia gének eloszlásának vizsgálata Gram-negatív baktériumokban
Összefoglaló: 

Munkám célja aminoglikozid modifikáló enzimeket kódoló gének, a riboszóma metilációjáért felelős armA gén és integronok jelenlétének kimutatása a Debreceni Egyetem Klinikai Központjának egyik intenzív osztályáról származó, 2013 és 2014 között gyűjtött Gram-negatív izolátumokban. A vizsgálat ideje alatt 48 beteg 93 mintáját izoláltuk, a duplikátumok eltávolítása után 78 izolátum (33 Acinetobacter baumannii, 5 Citrobacter spp., 7 Enterobacter spp., 14 Klebsiella spp., 12 Proteus mirabilis, 2 P. morganii) vizsgálatát végeztük el.
A hat leggyakoribb aminoglikoziddal szembeni rezisztenciát biztosító gént, az aac(3)-IIa-t, az aac(6’)-Ib-t, az aph(3’)-Ia-t, az aph(3’)-VIa-t, az ant(2”)-Ia-t, az ant(3”)-Ia-t és az aminoglikozid rezisztencia metilázt kódoló armA gént, valamint az I-es- és a II-es típusú integronok hordozását PCR-val határoztuk meg.
A leggyakoribb két gén az aac(6’)-Ib és az aph(3’)-Ia volt. Az A. baumannii az aac(6’)-Ib (29/33), az aph(3’)-Ia (29/33), az aph(3)-VIa (21/33), az ant(3”)-Ia (23/33) géneket hordozta legtöbb esetben. A K. pneumoniae esetén mindegyik vizsgált gén előfordult, leggyakrabban az aac(6’)-Ib és az aph(3’)-Ia, amelyek P. mirabilis esetén is gyakran előfordultak. Az aac(3)-IIa gén kizárólag Klebsiella pneumoniae (1/12) és Morganella morganii (1/2) fajokban fordult elő. Az armA gént A. baumannii (19/33), K. pneumoniae (3/12) és P. mirabilis (2/12) esetén találtunk.
Az I-es típusú integron jelenlétét A. baumanii (18/33), K. pneumoniae (5/12), Proteus mirabilis (2/12), Enterobacter cloaceae (1/5) és M. morganii (1/2) esetében detektáltuk. A II-es típusú integron a P. mirabilis-ben (2/12) és A. baumanii- ban (1/33) volt fellelhető.
A jelen eredményekből, illetve egy korábbi tanulmányban vizsgált Escherichia coli, valamint Pseudomonas aeruginosa rezisztencia vizsgálatainak eredményeiből arra következtethetünk, hogy az aminoglikozid rezisztencia gének eloszlása fajfüggő; összességében a vizsgált ITO-ról származó Gram-negatív baktériumokban elsősorban az aac(6’)-Ib gén jelenléte a jellemző. Aggasztó a gyorsan terjedő, számos aminoglikoziddal szemben rezisztenciát biztosító armA gén fajok közötti terjedése.

1. témavezető adatai
Név: 
Dr. Kardos Gábor
Intézet / Tanszék/ Klinika: 
Orvosi Mikrobiológiai Intézet

Támogatók: Támogatók: Az NTP-TDK-14-0007 számú, A Debreceni Egyetem ÁOK TDK tevékenység népszerűsítése helyi konferencia keretében, az NTP-TDK-14-0006 számú, A Debreceni Egyetem Népegészségügyi Karán folyó Tudományos Diákköri kutatások támogatása, NTP-HHTDK-15-0011-es A Debreceni Egyetem ÁOK TDK tevékenység népszerűsítése 2016. évi helyi konferencia keretében, valamint a NTP-HHTDK-15-0057-es számú, A Debreceni Egyetem Népegészségügyi Karán folyó Tudományos Diákköri kutatások támogatása című pályázatokhoz kapcsolódóan az Emberi Erőforrás Támogatáskezelő, az Emberi Erőforrások Minisztériuma, az Oktatáskutató és Fejlesztő Intézet és a Nemzeti Tehetség Program