Fénytörési és anatómiai különbségek vizsgálata az okuláris dominancia és a kezesség tükrében.

Nyomtatóbarát változatNyomtatóbarát változat
Konferencia: 
2015/2016. tanév
Tagozat: 
Traumatológia, ortopédia, idegsebészet, mellkas-sebészet, kísérletes sebészet, szemészet
Előadó szerző adatai
Név (format for foreign students: Last Name, First Name): 
Tóth Noémi

Előadás adatai

Előadás címe: 
Fénytörési és anatómiai különbségek vizsgálata az okuláris dominancia és a kezesség tükrében.
Összefoglaló: 

Célkitűzés: A szem elülső szegmentumának anatómiai és fénytörési tulajdonságainak elemzése, a mért adatok összefüggéseinek vizsgálata a szem és kéz dominancia függvényében.

Betegek és módszerek: 15 év feletti életkorú pácienseket válogattunk be adatbázisunkba, akiknél mindkét szem elülső és hátsó szegmentuma réslámpás vizsgálattal ép volt. Korábbi szemészeti műtét, corneális betegség nem szerepelt az anamnézisben, a vizsgálatot megelőző 48 órában a vizsgált személyek nem viseltek kontaktlencsét. A jobb-, balkezesség rögzítését követően a szem dominanciáját Dolman módszerrel határoztuk meg. Minden szemről automata refraktométerrel, IOLMaster 500-al (Zeiss), majd Scheimpflug kamerával (Pentacam HR, Oculus) felvételeket készítettünk és az adatokat statisztikailag elemeztük.

Eredmények: 163 beteg (138 jobbkezes, 25 balkezes) 326 szemén végeztük vizsgálatainkat. A betegek átlagéletkora 46,42 év, a vizsgálat idején a legfiatalabb beteg 15, a legidősebb 85 éves volt. 90 főnél állapítottunk meg jobb szem dominanciát, 73 főnél bal szem dominanciát, a vizsgált populáció 45,7%-ában volt keresztdominancia. A jobb kezesek jobb és bal szeme szignifikánsan különbözött a keratometriai értékekben, a tengelyhosszban, a cornea elülső és hátsó felszínének root mean square (RMS) értékeiben és a magasabb rendű aberrációk RMS értékeiben, valamint a coma aberrációt tekintve. A jobb kezesek domináns és nem domináns szemeinek tekintetében eredményeink nem mutattak szignifikáns különbségeket.

Következtetés: A jobbkezesek jobb és bal szemei között a fénytörési és anatómiai paraméterekben jelentős különbségek adódnak. Az ocularis dominanciának szerepe lehet egyes szemészeti műtétek tervezésénél, monovision kialakításánál illetve a második szem műtéti fájdalmának megítélésénél és szemészeti statisztikai vizsgálatok esetén.

1. témavezető adatai
Név: 
Dr. Németh Gábor
Intézet / Tanszék/ Klinika: 
Szemészeti Klinika

Támogatók: Támogatók: Az NTP-TDK-14-0007 számú, A Debreceni Egyetem ÁOK TDK tevékenység népszerűsítése helyi konferencia keretében, az NTP-TDK-14-0006 számú, A Debreceni Egyetem Népegészségügyi Karán folyó Tudományos Diákköri kutatások támogatása, NTP-HHTDK-15-0011-es A Debreceni Egyetem ÁOK TDK tevékenység népszerűsítése 2016. évi helyi konferencia keretében, valamint a NTP-HHTDK-15-0057-es számú, A Debreceni Egyetem Népegészségügyi Karán folyó Tudományos Diákköri kutatások támogatása című pályázatokhoz kapcsolódóan az Emberi Erőforrás Támogatáskezelő, az Emberi Erőforrások Minisztériuma, az Oktatáskutató és Fejlesztő Intézet és a Nemzeti Tehetség Program