14-18 éves korosztály egészségi állapotának és gyógyszerfogyasztási szokásainak felmérése Kelet- Magyarországon

Nyomtatóbarát változatNyomtatóbarát változat
Konferencia: 
2015/2016. tanév
Tagozat: 
Gyógyszerészi kémia, gyógyszeranalitika, farmakognózia, gyógyszertechnológia, gyógyszerfelügyelet, minőségbiztosítás
Előadó szerző adatai
Név (format for foreign students: Last Name, First Name): 
Gyermán Anna

Előadás adatai

Előadás címe: 
14-18 éves korosztály egészségi állapotának és gyógyszerfogyasztási szokásainak felmérése Kelet- Magyarországon
Összefoglaló: 

Bevezetés: A jövő nemzedékének számos lehetősége van, hogy tanulmányai befejezése után képzett szakemberként dolgozhasson. A megfelelés, versenyhelyzet stresszt jelent számukra, ami befolyásolhatja egészségi állapotukat. Mivel fontos, hogy ez a generáció egészségtudatos legyen, célul tűztük ki, hogy felmérjük a fiatalok egészségi állapotát, alkalmazott káros „stressz-oldó” technikáikat és, hogy véleményük szerint a gyógyszerész milyen segítő szerepet vállalhat a tájékoztatásban, miként menedzselheti öngyógyító törekvéseiket.
Módszer: Elektronikus- és papír alapú kérdőívet töltettünk ki anonim módon középiskolai intézményekben országszerte, főként Kelet-Magyarországon. Egészségi állapotra vonatkozó kérdések: 19 zárt+22 nyitott, gyógyszerfogyasztási szokásokkal kapcsolatos kérdések: 10 zárt+5 nyitott. A 443 válasz kiértékelését Microsoft Office Excel2013® programmal végeztem. Interaktív tájékoztató előadást tartottunk a diákoknak, majd értékeltettük az elhangzottakat.
Eredmények: A válaszadók 75%-a nem tartja tökéletesnek egészségi állapotát, ám orvoshoz nem szívesen fordul. 79% úgy érzi, a stressz miatt romlott az egészsége, a diákok fele nem alszik napi 8 órát, 99,4% fáradtan ébred reggel. A kábítószerhasználat és dohányzás az utóbbi öt évben lecsökkent, az alkoholfogyasztás viszont megnőtt. Egészségmegőrzési törekvéseik: rendszeres sportolás 70%, az étrend-kiegészítők ettől elmarad, mivel 12% érzett javulást a hatásukra. Emellett a 25% nem értesült a nagyobb betegségekről és megelőzésükről, de szeretne többet tudni. A válaszadók 30%-a nem tudta, hogy a gyógyszerészhez fordulhat egészségügyi problémáival, sőt, gyógyszertárba se szívesen mennek. Ennek okául legtöbben a gyógyszerészek hozzáállását és a patikai hangulatot tartották, amit a betegséggel azonosítottak. A diákok 82%-a családtagjának szól előbb egészségügyi problémájáról, minthogy szakemberhez forduljon.
Következtetés: A fiatal korosztály egészségmegőrzésére nagyobb figyelmet kell fordítani. Széles körű tájékoztató kampányt szükséges szervezni- stressz oldásra, életmód változtatásra, megfelelő OTC gyógyszer használatára koncentrálva. Növelni kell a bizalmat a gyógyszerész munkájával kapcsolatban.

1. témavezető adatai
Név: 
Dr. Kovácsné Dr. Bácskay Ildikó
Intézet / Tanszék/ Klinika: 
GYTK Gyógyszertechnológiai Tanszék

Támogatók: Támogatók: Az NTP-TDK-14-0007 számú, A Debreceni Egyetem ÁOK TDK tevékenység népszerűsítése helyi konferencia keretében, az NTP-TDK-14-0006 számú, A Debreceni Egyetem Népegészségügyi Karán folyó Tudományos Diákköri kutatások támogatása, NTP-HHTDK-15-0011-es A Debreceni Egyetem ÁOK TDK tevékenység népszerűsítése 2016. évi helyi konferencia keretében, valamint a NTP-HHTDK-15-0057-es számú, A Debreceni Egyetem Népegészségügyi Karán folyó Tudományos Diákköri kutatások támogatása című pályázatokhoz kapcsolódóan az Emberi Erőforrás Támogatáskezelő, az Emberi Erőforrások Minisztériuma, az Oktatáskutató és Fejlesztő Intézet és a Nemzeti Tehetség Program