Az élesztőtől az emberig: A proteaszóma aktivátor fehérjéinek –Blm10/PA200- szerepe a mitokondrium homeosztázisának fenntartásában

Nyomtatóbarát változatNyomtatóbarát változat
Konferencia: 
2015/2016. tanév
Tagozat: 
Biokémia
Előadó szerző adatai
Név (format for foreign students: Last Name, First Name): 
Czinege Rita

Előadás adatai

Előadás címe: 
Az élesztőtől az emberig: A proteaszóma aktivátor fehérjéinek –Blm10/PA200- szerepe a mitokondrium homeosztázisának fenntartásában
Összefoglaló: 

A konzervált Blm10/PA200 fehérjék a proteaszóma aktiválásában résztvevő aktivátor fehérjék. Képesek a katalitikus maghoz (CP/20S) kötődve azt aktiválni, megkönnyítve a szubsztrát peptidek lebontását. Ezen aktivátor fehérjék sejten belül betöltött feladatáról nem sok ismerettel rendelkezünk.
Munkacsoportunk előzőleg kimutatta, hogy a Blm10/PA200 fehérjék rendelkeznek egy, a mitokondrium homeosztázisnak fenntartásában betöltött szabályozó feladattal. Élesztőmodellben igazoltuk, hogy a mitokondrium osztódásának szabályozásában résztvevő Dnm1 fehérjét a proteaszóma bontja le, és ebben a proteaszómához kötődő Blm10-nek fontos szerepe van. Jelen munkánkban feltételezzük, hogy az élesztő Dnm1, Blm10-proteaszóma általi lebontása konzervált, így az emlős sejtekben található mitokondriumok osztódásáért felelős Drp1 szabályozott lebontása a PA200-proteaszómán keresztül történik. Feltételezzük továbbá, hogy mitokondriális stressz hatására, a PA200 hozzájárul a mitokondrium dinamikájának alakításában a mitokondrium hasadásában-fúziójában résztvevő fehérjék szabályozásán keresztül.
shRNS lentivirális módszerrel PA200 csendesített, stabil SH SY5Y sejtvonalakat hoztunk létre. A géncsendesítés hatékonyságát real time QPCR és SDS-PAGE/Western blot módszerrel ellenőríztük. Cycloheximide (CHX) chase módszerrel kimutattuk, hogy PA200 depléciója a Drp1 féléletidejének növekedéséhez vezet. Megfigyeltük azt is, hogy a PA200 depléciója a mitokondriumok morfológiai változását eredményezi; a kontroll sejtekben megfigyelhető tubuláris szerkezethez képest kompakt, sejtmag körül rendeződő klasztert képeznek. Oligomycin és antimycin A jelenlétében, PA200 depletált sejtekben a mitokondriális hálózat drasztikus fragmentációját, mig rotenone kezelést követően a mitokondriumok hurokszerű lefűződését figyelhettük meg.
XF96 oximéterrel (Seahorse Bioscience) végzett méréseink is a mitokondriumok működésének zavarára utalnak PA200 depletált sejtekben.
Összefoglalva, eddigi eredményeink azt mutatják, hogy PA200 depléciója következtében mitokondriális szerkezetváltozás és diszfunkció alakul ki. A mechanizmus tisztázása további kisérletek elvégzését igényli.

1. témavezető adatai
Név: 
Dr. Tar Krisztina
Intézet / Tanszék/ Klinika: 
Orvosi Vegytani Intézet

Támogatók: Támogatók: Az NTP-TDK-14-0007 számú, A Debreceni Egyetem ÁOK TDK tevékenység népszerűsítése helyi konferencia keretében, az NTP-TDK-14-0006 számú, A Debreceni Egyetem Népegészségügyi Karán folyó Tudományos Diákköri kutatások támogatása, NTP-HHTDK-15-0011-es A Debreceni Egyetem ÁOK TDK tevékenység népszerűsítése 2016. évi helyi konferencia keretében, valamint a NTP-HHTDK-15-0057-es számú, A Debreceni Egyetem Népegészségügyi Karán folyó Tudományos Diákköri kutatások támogatása című pályázatokhoz kapcsolódóan az Emberi Erőforrás Támogatáskezelő, az Emberi Erőforrások Minisztériuma, az Oktatáskutató és Fejlesztő Intézet és a Nemzeti Tehetség Program