A sportszív kontraktilis tulajdonságainak vizsgálata patkánymodellben

Nyomtatóbarát változatNyomtatóbarát változat
Konferencia: 
2015/2016. tanév
Tagozat: 
Élettan, kórélettan, elektrofiziológia
Előadó szerző adatai
Név (format for foreign students: Last Name, First Name): 
Polyák Tímea

Előadás adatai

Előadás címe: 
A sportszív kontraktilis tulajdonságainak vizsgálata patkánymodellben
Összefoglaló: 

A megterhelő fizikai aktivitás élettani változásokat idéz elő a kardiovaszkuláris rendszer elemeiben, melynek része a bizonyos fokig megnövekedett bal kamrai szívizomtömeg, a szív hipertrófiája is (sportszív). Jelen munkánkban célunk az volt, hogy a patkányokban úszóedzés hatására kialakuló sportszív élettanát tanulmányozzuk. Ennek érdekében a sportszívekből nyert szívizomsejtek kontraktilis tulajdonságait az átlagos fizikai aktivitást végző kontroll csoportból nyert szívizomsejtekhez viszonyítottuk.

Kísérleteink során, a Semmelweis Egyetem Városmajori Szív- és Érgyógyászati Klinika által beállított sportszív patkánymodellt alkalmaztuk, melyekben a rendszeres testedzés hatására fiziológiás miokardiális hipertrófia alakult ki. A 12 hetes úszóedzésben részt vett fiatal, felnőtt hím patkányok a hét 5 napján napi 200 percet töltöttek a vízben, míg a fiatal, felnőtt hím kontroll patkányok alkalmanként 5 percet. Izometriás erőméréseink során kontroll és úsztatott patkányok mechanikailag izolált és Triton X-100-al permeabilizált bal kamrai szívizomsejtjein meghatároztuk; a maximális Ca2+- aktiválta aktív erőt (Faktív), a Ca2+- érzékenységet (pCa50), a Ca2+- független passzív erőt (Fpasszív), és vizsgáltuk az erő újraképződés (aktin-miozin ciklus) sebességét (ktr,max).

Az úszó csoportban az Faktív és pCa50 értékek szignifikánsan magasabbak voltak a kontroll csoportban mért értékekhez képest (Faktív: 28,02±1,42 kN/m2 vs. 15,78±0,84 kN/m2, pCa50: 5,91±0,03 vs. 5,81±0,03, P<0,05, n=8-9). Az Fpasszív értékekben lényeges különbséget nem találtunk a két csoport között (1,49±0,18 kN/m2 a kontrollban vs. 1,75±0,12 kN/m2 az úsztatott patkányokban, P<0,05, n=8-9). Az aktin-miozin sebességet jellemző konstans az úsztatott patkányokban szignifikánsan magasabb volt (ktr,max: 4,26±0,24 s-1) a kontroll csoporthoz viszonyítva (ktr,max: 3,51±0,14 s-1).

Eredményeink alapján, a sportszív vizsgált állatmodelljében a szívizomsejtek kontraktilis fehérjerendszere áthangolódik, mely a Ca2+- aktiválta aktív erő és a Ca2+- érzékenység fokozódásán keresztül a szív pumpafunkcióját jelentősebb teljesítménnyel és hatékonysággal ruházhatja fel.

1. témavezető adatai
Név: 
Bódi Beáta
Intézet / Tanszék/ Klinika: 
Kardiológiai Intézet, Klinikai Fiziológiai Tanszék
2. témavezető adatai
Név: 
Dr. Papp Zoltán
Intézet / Tanszék/ Klinika: 
Kardiológiai Intézet, Klinikai Fiziológiai Tanszék

Támogatók: Támogatók: Az NTP-TDK-14-0007 számú, A Debreceni Egyetem ÁOK TDK tevékenység népszerűsítése helyi konferencia keretében, az NTP-TDK-14-0006 számú, A Debreceni Egyetem Népegészségügyi Karán folyó Tudományos Diákköri kutatások támogatása, NTP-HHTDK-15-0011-es A Debreceni Egyetem ÁOK TDK tevékenység népszerűsítése 2016. évi helyi konferencia keretében, valamint a NTP-HHTDK-15-0057-es számú, A Debreceni Egyetem Népegészségügyi Karán folyó Tudományos Diákköri kutatások támogatása című pályázatokhoz kapcsolódóan az Emberi Erőforrás Támogatáskezelő, az Emberi Erőforrások Minisztériuma, az Oktatáskutató és Fejlesztő Intézet és a Nemzeti Tehetség Program