Aminopeptidáz N (CD13) receptorok in vivo vizsgálata 68 Ga-NOTA-c(NGR) radiotracerrel tumoros állatmodelleken

Nyomtatóbarát változatNyomtatóbarát változat
Konferencia: 
2015/2016. tanév
Tagozat: 
Kísérletes onkológia, jelátvitel, biofizika
Előadó szerző adatai
Név (format for foreign students: Last Name, First Name): 
Kis Adrienn

Előadás adatai

Előadás címe: 
Aminopeptidáz N (CD13) receptorok in vivo vizsgálata 68 Ga-NOTA-c(NGR) radiotracerrel tumoros állatmodelleken
Összefoglaló: 

Célkitűzés: Az aminopeptidáz N (APN/CD13), valamint az αnβ3 integrin molekulák fontos szerepet játszanak a daganatokban zajló érképződési (neo-angiogenetikus) folyamatokban, valamint a tumorok áttétképzésében. Saját és más munkacsoportok korábbi vizsgálatai kimutatták, hogy az aszparagin-glicin-arginin (NGR) peptidek a daganatok által expresszált APN/CD13 molekulához specifikusan kötődnek. A Ga-68 radionukliddal jelölt NGR peptidek lehetővé tették a neo- angiogenetikus folyamatok preklinikai Pozitron Emissziós Tomográffal (PET) történő non-invazív kimutatását. Kísérleteink során hepatocelluláris karcinoma primer és szekunder daganatok APN/CD13 expresszióját vizsgáltuk Ga-68 jelzett NOTA-c(NGR) radiotracerrel preklinikai PET/MRI kamerával.
Módszerek: F-344 patkányokba (n=5) hepatocelluláris karcinoma (He/De) sejteket ültettünk vesetok alá, illetve injektáltunk szubkután (n=5). A beültetést követően meghatározott időpontokban PET/MRI felvételeket készítettünk. Az APN/CD13 szelektív Ga-68-NOTA-c(NGR) radiofarmakont (6,9±0,2 MBq) intravénásan injektáltuk a kontroll (n=3), valamint a transzplantált kísérleti állatokba. 90 perc inkubálási idő után az állatokat elaltattuk, majd a daganatos területeket kisállat PET/MRI kamerával (nanoScan PET/MRI, Scanomed Kft., Debrecen) vizsgáltuk.
Eredmények: A szervi megoszlásos vizsgálatok kimutatták, hogy a kontroll állatok hasüregi szerveinek Ga-68-NOTA-c(NGR) felvétele szignifikánsan (p£0,01) alacsonyabb, mint az irodalomból már ismert, szintén neo-angiogenetikus folyamatok kimutatására szolgáló Ga-68 jelzett RGD peptidek. A He/De daganatos állatok szubkután és vesetok alatt növekvő primer tumorait in vivo és ex vivo vizsgálva, a Ga-68-NOTA-c(NGR) felvételek SUV (mean és max), valamint a T/M (tumor/izom) SUVmean értékei szignifikánsan (p£0,01) magasabbak voltak, mint a Ga-68 jelzett RGD esetén. A leszorításos vizsgálatok során a Ga-68 jelzett c(NGR) molekula specifikus kötődést mutatott az APN/CD13 receptorokhoz. A daganatok APN/CD13 expresszióját western blot vizsgálatokkal is kimutattuk.
Következtetés: A Ga-68-NOTA-c(NGR) PET diagnosztikai kontrasztanyag alkalmas az APN/CD13 receptort expresszáló daganatok PET/MRI leképezéssel történő kimutatására.

1. témavezető adatai
Név: 
Dr. Trencsényi György
Intézet / Tanszék/ Klinika: 
Nukleáris Medicina Intézet

Támogatók: Támogatók: Az NTP-TDK-14-0007 számú, A Debreceni Egyetem ÁOK TDK tevékenység népszerűsítése helyi konferencia keretében, az NTP-TDK-14-0006 számú, A Debreceni Egyetem Népegészségügyi Karán folyó Tudományos Diákköri kutatások támogatása, NTP-HHTDK-15-0011-es A Debreceni Egyetem ÁOK TDK tevékenység népszerűsítése 2016. évi helyi konferencia keretében, valamint a NTP-HHTDK-15-0057-es számú, A Debreceni Egyetem Népegészségügyi Karán folyó Tudományos Diákköri kutatások támogatása című pályázatokhoz kapcsolódóan az Emberi Erőforrás Támogatáskezelő, az Emberi Erőforrások Minisztériuma, az Oktatáskutató és Fejlesztő Intézet és a Nemzeti Tehetség Program