Látássérült gyermekek egyensúlyfejlesztése

Nyomtatóbarát változatNyomtatóbarát változat
Konferencia: 
2015/2016. tanév
Tagozat: 
Tercier prevenció (rehabilitáció)
Előadó szerző adatai
Név (format for foreign students: Last Name, First Name): 
Vatai Boglárka Katalin

Előadás adatai

Előadás címe: 
Látássérült gyermekek egyensúlyfejlesztése
Összefoglaló: 

A vizuális bemenet fontos tényező az egyensúly megtartásában. A látássérültek gyakran rossz egyensúlyérzékkel küzdenek, járásuk bizonytalan, így az elesés veszélye is nagy. Célunk volt látássérült gyerekek egyensúlyi képességeinek felmérése és az eredmények ismeretében célzott tornaprogram kidolgozása. A tornagyakorlatokkal a vesztibuláris rendszert és a testtartás szabályozásában résztvevő izmokat kívántuk erősíteni.
A célcsoport tagjait a Kettesy Aladár Általános Iskolából válogattuk össze a látássérülés diagnózisa és a megfelelőnek ítélt kooperációs képesség alapján. 8 főnél végeztünk vizsgálatokat és alkalmaztunk egyensúlyi képességeket fejlesztő mozgásterápiát. Átlag életkoruk 14,19±0,79, diagnózisuk gyengénlátó (6 fő) ill. vak (2 fő) volt. A kontroll csoportot hasonló életkorú, ép látású gyermekek (8 fő) alkották. Az egyensúlyt felmérő fizikális vizsgálatok: Romberg (R), nehezített Romberg (NR), vonaljárás tyúklépésben (VJ), egy lábon állás nyitott (1LNY) és csukott szemmel (1LCS), egy lábon állás instabil felületen (1LI), Fukuda stepping (FS) és guggolás babzsákkal a fejen 10-szer (GU). A mozgásprogram hagyományos törzs és alsóvégtag izomerősítő, majd különböző egyensúlyfejlesztő gyakorlatokat tartalmazott.
A mozgásprogram előtt a látássérült gyerekeknél minden vizsgált paraméterben szignifikáns (p<0,05) elmaradást tapasztaltunk az ép látásúakhoz képest. A program végén az NR, a VJ, az 1LNY, az 1LCS tesztek szignifikáns javulást (p<0,02) mutattak. A célcsoport értékeit az emmetrop csoporttal összehasonlítva az NR, az 1LCS és a GU teszteknél nem tapasztaltunk szignifikáns különbséget (p>0,05), vagyis a célcsoport felzárkózott a kontroll csoporthoz. A többi próbánál is egyértelmű javulást láttunk, az értékek a kontroll csoport értékeihez közelítettek.
A látássérültek egyensúlyi képességeit a célzott izomerősítő és egyensúlyfejlesztő gyakorlatokkal sikerült javítani. Az eredményekből és a mozgásprogram alatti tapasztalatainkból kitűnik, hogy szükség van a megfelelő fejlesztésre. Már egy 10 foglalkozást tartalmazó tornaprogrammal is nagyon jó eredményeket lehet elérni, hosszabb távú programmal pedig feltételezhetően azonos szintre tudnánk hozni a két csoportot.

1. témavezető adatai
Név: 
Bodea Cornel Ioan
Intézet / Tanszék/ Klinika: 
NK Fizioterápiás Tanszék
2. témavezető adatai
Név: 
Petrika Hajnalka
Intézet / Tanszék/ Klinika: 
NK Fizioterápiás Tanszék

Támogatók: Támogatók: Az NTP-TDK-14-0007 számú, A Debreceni Egyetem ÁOK TDK tevékenység népszerűsítése helyi konferencia keretében, az NTP-TDK-14-0006 számú, A Debreceni Egyetem Népegészségügyi Karán folyó Tudományos Diákköri kutatások támogatása, NTP-HHTDK-15-0011-es A Debreceni Egyetem ÁOK TDK tevékenység népszerűsítése 2016. évi helyi konferencia keretében, valamint a NTP-HHTDK-15-0057-es számú, A Debreceni Egyetem Népegészségügyi Karán folyó Tudományos Diákköri kutatások támogatása című pályázatokhoz kapcsolódóan az Emberi Erőforrás Támogatáskezelő, az Emberi Erőforrások Minisztériuma, az Oktatáskutató és Fejlesztő Intézet és a Nemzeti Tehetség Program