Cerebralis paresises betegek nyílt Achillotomiájának hosszú távú eredményei

Nyomtatóbarát változatNyomtatóbarát változat
Konferencia: 
2015/2016. tanév
Tagozat: 
Traumatológia, ortopédia, idegsebészet, mellkas-sebészet, kísérletes sebészet, szemészet
Előadó szerző adatai
Név (format for foreign students: Last Name, First Name): 
Silye Annamária

Előadás adatai

Előadás címe: 
Cerebralis paresises betegek nyílt Achillotomiájának hosszú távú eredményei
Összefoglaló: 

A pre-, peri- vagy postnatalis agyi károsodás következtében kialakult komplex pszicho-senso-motoros zavart összefoglaló néven cerebralis paresisnek (CP) nevezzük. Ezen betegek közt a legnagyobb csoportot a spasticus betegek képezik, ahol a fokozott izomtónus egy-, két-, de akár az összes végtagon is megjelenhet. CP-s gyermekeknél gyakran alakul ki az equinus lábtartás, melynek következtében lábujjhegyen járnak. Retrospektív tanulmányunk során a pes equinus esetén végzett nyílt Achillotomia hosszú távú eredményességét vizsgáltuk. Arra kerestük a választ, milyen arányban szorultak a betegek ismételt műtétre, milyen arányban fordult elő túlkorrekció, és hogy mi befolyásolja ezeket.

A vizsgálatba a Debreceni Egyetem Ortopédiai Klinikáján 2001.01.01. – 2010.12.31. között nyílt Achilles-ín hosszabbításon átesett olyan CP-s betegeket vontunk be, akiknél a műtétjük óta legalább öt év telt el. Összesen 47 beteg 64 műtétje felelt meg a beválasztási kritériumoknak. A betegeket kontroll vizsgálatra hívtuk vissza, járásukról felvételt készítettünk, majd áttekintettük a betegek életkorát a műtét idején, állapotukat a műtét előtt és után.

Az 47 beteg között 23 hemipleg, 20 dipleg és 4 tetrapleg fordult elő. A 64 műtétből 51 esetben (79,7%) nem volt szükség további Achilles-ín korrekcióra , 11 esetben (17,2%) történt reoperáció, további 2 esetben (3,1%) felajánlották az újabb műtét lehetőségét, de még nem éltek vele. Az eredmények értékelése során a sarokláb kialakulását vettük műtéti túlkorrekciónak, mely összesen 4 betegnél (6%) fordult elő, 2 dipleg, 1 tetrapleg és 1 hemipleg beteg esetén. Azon betegeknél, akik a műtét idején 7 évesek illetve ennél fiatalabbak voltak, a recidíva aránya 32%, míg azokban az esetekben, ahol a betegek a műtét idején már elmúltak 7 évesek ez csak 7%.

A tanulmány eredményeiből arra következtethetünk, hogy a recidívák elkerülése érdekében a nyílt Achillotomiát érdemes 7 éves kor utánra halasztani. A műtét következtében kialakult túlkorrekció nem gyakori, de mivel a sarokláb kezelése rendkívül nehéz, érdemes számba venni az equinus láb kezelésének egyéb operatív lehetőségeit is.

1. témavezető adatai
Név: 
Dr. Szeverényi Csenge
Intézet / Tanszék/ Klinika: 
Ortopédiai Klinika

Támogatók: Támogatók: Az NTP-TDK-14-0007 számú, A Debreceni Egyetem ÁOK TDK tevékenység népszerűsítése helyi konferencia keretében, az NTP-TDK-14-0006 számú, A Debreceni Egyetem Népegészségügyi Karán folyó Tudományos Diákköri kutatások támogatása, NTP-HHTDK-15-0011-es A Debreceni Egyetem ÁOK TDK tevékenység népszerűsítése 2016. évi helyi konferencia keretében, valamint a NTP-HHTDK-15-0057-es számú, A Debreceni Egyetem Népegészségügyi Karán folyó Tudományos Diákköri kutatások támogatása című pályázatokhoz kapcsolódóan az Emberi Erőforrás Támogatáskezelő, az Emberi Erőforrások Minisztériuma, az Oktatáskutató és Fejlesztő Intézet és a Nemzeti Tehetség Program