Adaptív röntgencső feszültséggel működő CT dózis-moduláció vizsgálata

Nyomtatóbarát változatNyomtatóbarát változat
Konferencia: 
2015/2016. tanév
Tagozat: 
Képalkotó diagnosztika, nukleáris medicina
Előadó szerző adatai
Név (format for foreign students: Last Name, First Name): 
Madar Angelika

Előadás adatai

Előadás címe: 
Adaptív röntgencső feszültséggel működő CT dózis-moduláció vizsgálata
Összefoglaló: 

Bevezetés: Az orvosi képalkotó diagnosztika egy aktuális, fontos problémája a betegdózis kérdése. A radiológiai vizsgálatok közül a CT vizsgálat adhatja a legnagyobb sugárterhelést a beteg számára, mert megközelítően egy mellkas CT vizsgálat alatt a páciens több, mint 100-1000 rutin mellkas felvételnek megfelelő dózist kaphat. Ezért fontos a CT vizsgálatnál a megfelelő dózisoptimalizáló program, illetve a megfelelő személyzet, akik tisztában vannak ezek működésével és beállításával. A Siemens CT készülékeken már elérhető egy új dózisoptimalizáló algoritmus (CareDose kV), ami a szokásos csőáram moduláció mellett, az optimális csőfeszültséget is megpróbálja beállítani, de ezen opció tulajdonságairól még viszonylag kevés információ áll rendelkezésre.
Módszerek: A Kenézy Kórház 128 szeletes SOMATOM Definition AS típusú kamera által leadott dózist határoztuk meg régiókra lebontva, három különböző vizsgálati protokoll mellett (koponya, mellkas, has, has/mellkas). Összesen 205 beteg esetén határoztuk meg a DLP, illetve a becsült effektív dózis értékeket, valamint adott régiókban a ROI-k szórásával jellemeztük a képminőséget.
Eredmények: A koponya vizsgálatokban az effektív dózis 1,2-5,2 mSv tartományba esett, átlaga 2,88 mSv volt. A mellkas vizsgálatok esetén az effektív dózis a 4,3 mSv és 42 mSv között változott, míg átlaga 11,7 mSv volt. Erre a két régióra vonatkozó értékek hasonlónak mutatkoztak a korábban más CT kamerán (GE Lightspeed VCT) kapott értékekkel, ahol nem volt „CareDose kV” opció, csak normál áram-moduláció. A hasi régió és a mellkas/has régió értékei a 3,8-76,6 mSv és a 9,5-80,7mSv értékek közötti tartományban oszlanak meg, átlaguk pedig 34,2 mSv és 46,2 mSv volt. Ezek az adatok határozottan magasabbnak adódtak az előzőekben mért értékektől (a has/medence régióban ez 1,9-61,2 mSv volt korábban). A különbség oka lehet az eltérő módon beállított dózisoptimalizáció, ennek, illetve ezzel összefüggésben a képminőségbeli különbségre vonatkozó eltérések vizsgálata még folyamatban. A CareDose kV opció esetén azt tapasztaltuk, hogy általában a nagyobb feszültséghez nagyobb dózis tartozott minden régió esetében, de a képminőség független volt a cső feszültségtől.

1. témavezető adatai
Név: 
Dr. Balkay László
Intézet / Tanszék/ Klinika: 
Nukleáris Medicina Intézet

Támogatók: Támogatók: Az NTP-TDK-14-0007 számú, A Debreceni Egyetem ÁOK TDK tevékenység népszerűsítése helyi konferencia keretében, az NTP-TDK-14-0006 számú, A Debreceni Egyetem Népegészségügyi Karán folyó Tudományos Diákköri kutatások támogatása, NTP-HHTDK-15-0011-es A Debreceni Egyetem ÁOK TDK tevékenység népszerűsítése 2016. évi helyi konferencia keretében, valamint a NTP-HHTDK-15-0057-es számú, A Debreceni Egyetem Népegészségügyi Karán folyó Tudományos Diákköri kutatások támogatása című pályázatokhoz kapcsolódóan az Emberi Erőforrás Támogatáskezelő, az Emberi Erőforrások Minisztériuma, az Oktatáskutató és Fejlesztő Intézet és a Nemzeti Tehetség Program