Népegészségügyi Karon tanuló egyetemi hallgatók testtartásának vizsgálata hagyományos fizioterápiás eszközökkel és SpinalMouse®alkalmazásával

Nyomtatóbarát változatNyomtatóbarát változat
Konferencia: 
2015/2016. tanév
Tagozat: 
Szekunder prevenció, tercier prevenció (fizioterápia, ápolás és betegellátás)
Előadó szerző adatai
Név (format for foreign students: Last Name, First Name): 
Dulavics Diána
2. szerző adatai
Név (format for foreign students: Last Name, First Name): 
Csuzi Noémi

Előadás adatai

Előadás címe: 
Népegészségügyi Karon tanuló egyetemi hallgatók testtartásának vizsgálata hagyományos fizioterápiás eszközökkel és SpinalMouse®alkalmazásával
Összefoglaló: 

Felsőoktatásba kerülve a hallgatók gyakran felhagynak addig végzett sporttevékenységeikkel vagy hobbi szintű mozgásaikkal, idő és lehetőség hiányában. A mozgásszegény életmód negatív hatásai között megfigyelhető az elhízáson kívül a helytelen testtartásból következő izomdiszbalansz, mozgáspálya beszűkülés valamint a fájdalom a gerinc és a test más területein.
Célunk a hallgatók gerincállapotának jellemzése, hagyományos mozgásszervi és műszeres vizsgálattal (SpinalMouse®) nyert minősítés összehasonlítása.
A vizsgálatban 74 önként jelentkező, a Debreceni Egyetem Népegészségügyi Karán tanuló elsős hallgató vett részt. A 74 tanulóból 52 gyógytornász (47 lány, 5 fiú) és 22 népegészségügy ellenőr (21 lány, 1 fiú) hallgató. A felmérést 2015 decemberében végeztük hagyományos mozgásvizsgálati módszerrel (a gerinc hosszának mérésével), valamint a SpinalMouse® (gerincegér) nevű vizsgáló eszközzel. Ez az eszköz az egyes csigolyák egymáshoz viszonyított elmozdulását és egyes gerincszakaszokon előforduló hypo-, illetve hypermobilitást képes kimutatni. A gerinc aktuális és tényleges hosszára vonatkozó adatokból Delmas indexet számoltunk.
A Delmas index átlagértéke 96,3±1,4-nek adódott (a fiziológiás érték 94-96 közé esik). A hallgatók 54%-ánál rigid, 41%-ánál normál gerinc diagnosztizálható a Delmas index alapján. A normál tartományba eső értékek inkább a normál kategória felső határához (96) voltak közel. A SpinalMouse® mérési adatai alapján a thoracalis felső szakaszon a csigolyák egymáshoz képest történő elmozdulása az alsó referenciaértékhez közelít, míg az alsó szakaszon, ennek kompenzálásaként, a felső határértéket közelíti meg.
Az átlagos Delmas indexből megállapítható, hogy a hallgatók felének statikus (rigid) gerince van, vagyis elsimultak a gerinc sagittalis irányú görbületei és csökkent a gerinc mobilitása. Ebből következik, hogy bizonyos mozgásformák létrehozása érdekében a gerinc adott szakaszai túlmozgással, hypermobilitással kompenzálják más szakaszok hypomobilitását. A műszeres méréssel a probléma lokalizációját is pontosítani tudtuk.

1. témavezető adatai
Név: 
Dr. Veres-Balajti Ilona
Intézet / Tanszék/ Klinika: 
NK Fizioterápiás Tanszék
2. témavezető adatai
Név: 
Petrika Hajnalka
Intézet / Tanszék/ Klinika: 
NK Fizioterápiás Tanszék

Támogatók: Támogatók: Az NTP-TDK-14-0007 számú, A Debreceni Egyetem ÁOK TDK tevékenység népszerűsítése helyi konferencia keretében, az NTP-TDK-14-0006 számú, A Debreceni Egyetem Népegészségügyi Karán folyó Tudományos Diákköri kutatások támogatása, NTP-HHTDK-15-0011-es A Debreceni Egyetem ÁOK TDK tevékenység népszerűsítése 2016. évi helyi konferencia keretében, valamint a NTP-HHTDK-15-0057-es számú, A Debreceni Egyetem Népegészségügyi Karán folyó Tudományos Diákköri kutatások támogatása című pályázatokhoz kapcsolódóan az Emberi Erőforrás Támogatáskezelő, az Emberi Erőforrások Minisztériuma, az Oktatáskutató és Fejlesztő Intézet és a Nemzeti Tehetség Program