Felső végtag funkciójának javítása stroke-on átesett betegeknél ergoterápiával kombinált Taub módszerrel

Nyomtatóbarát változatNyomtatóbarát változat
Konferencia: 
2015/2016. tanév
Tagozat: 
Tercier prevenció (rehabilitáció)
Előadó szerző adatai
Név (format for foreign students: Last Name, First Name): 
Oláh Zsófia Diána

Előadás adatai

Előadás címe: 
Felső végtag funkciójának javítása stroke-on átesett betegeknél ergoterápiával kombinált Taub módszerrel
Összefoglaló: 

Kutatásunk célja, hogy a stroke-on átesett hemiparetikus betegek felső végtagi rehabilitációjának két kiegészítő lehetőségét vizsgálva eredményekkel szolgálhassunk a terápiás beavatkozások hatékonyságáról.
Klinikai kísérletünk célcsoportjaként azok a stroke-on átesett páciensek szolgáltak (n=12), akik az előre meghatározott kritériumoknak megfelelve, véletlenszerűen kerültek be vagy a csak ergoterápiát (1. csoport), vagy az ergoterápiát és a Taub-módszert egyaránt alkalmazó csoportba (2. csoport). A terápia előtt és után felmérésre került a felső végtag minden ízületének mozgástartománya, az egyes izomcsoportok ereje, a felső végtag funkciója Rivermead teszt használatával, illetve a páciens észlelete saját állapotával kapcsolatban a Dash-kérdőív kitöltésével.
A terápiás foglalkozások 3 héten keresztül, hetente 5 alkalmat jelentettek. Az 1. csoport tagjai (n1=6), alkalmanként 30 perces egyéni foglalkozáson vettek részt, míg a 2. csoportnál (n2=6) ezen kívül naponta kétszer 1,5 órán át alkalmaztuk a Taub-módszert is.
A felmérések eredményeiből kétmintás t-próbát végezve következtettünk a terápiák hatékonyságára.
Mindkét csoportban szignifikáns ízületi mozgásterjedelem javulás mutatható ki, többek között vállízületi flexióban (p1=0,02; p2=0,03). Az izomerőméréskor kapott eredmények szerint szintén tapasztalható szignifikáns növekedés, pl. a csuklóízületi dorsalflexiót létrehozó izomcsoportban (p1=0,03; p2=0,01).
A Rivermead teszten elért pontszámok alapján az 1. csoportnál átlagosan 14,44%-kos javulás tapasztalható, ez azonban nem szignifikáns (p1=0,19), szemben a 2. csoport eredményeivel, ahol 13,33%-kos eredménynövekedés szignifikáns javulást mutatott (p2=0,02). A Dash-kérdőív eredményei az 1. csoportban 24,3%-kal (p1=0,09), a 2. csoportban 39,66%-kal (p2=0,12) javultak, ez azonban nem tekinthető szignifikánsnak.
A funkcionális teszten elért eredmények igazolják, hogy a felső végtag javulásának mértéke tovább növelhető Taub módszer alkalmazásával, ez alapján javasolható, hogy a stroke-on átesett páciensek komplex rehabilitációjának kiegészítéseként használjuk.

1. témavezető adatai
Név: 
Hőgye Zsófia
Intézet / Tanszék/ Klinika: 
NK Fizioterápiás Tanszék

Támogatók: Támogatók: Az NTP-TDK-14-0007 számú, A Debreceni Egyetem ÁOK TDK tevékenység népszerűsítése helyi konferencia keretében, az NTP-TDK-14-0006 számú, A Debreceni Egyetem Népegészségügyi Karán folyó Tudományos Diákköri kutatások támogatása, NTP-HHTDK-15-0011-es A Debreceni Egyetem ÁOK TDK tevékenység népszerűsítése 2016. évi helyi konferencia keretében, valamint a NTP-HHTDK-15-0057-es számú, A Debreceni Egyetem Népegészségügyi Karán folyó Tudományos Diákköri kutatások támogatása című pályázatokhoz kapcsolódóan az Emberi Erőforrás Támogatáskezelő, az Emberi Erőforrások Minisztériuma, az Oktatáskutató és Fejlesztő Intézet és a Nemzeti Tehetség Program