Gyógyszerészeti segédanyagok citotoxicitásának vizsgálata sejtkultúra modellrendszeren

Nyomtatóbarát változatNyomtatóbarát változat
Konferencia: 
2015/2016. tanév
Tagozat: 
Gyógyszerészi kémia, gyógyszeranalitika, farmakognózia, gyógyszertechnológia, gyógyszerfelügyelet, minőségbiztosítás
Előadó szerző adatai
Név (format for foreign students: Last Name, First Name): 
Nemes Dániel

Előadás adatai

Előadás címe: 
Gyógyszerészeti segédanyagok citotoxicitásának vizsgálata sejtkultúra modellrendszeren
Összefoglaló: 

A gyógyszerkészítményekkel szemben támasztott nagyon fontos követelmény, hogy minőségüket lejárati idejük végéig megőrizzék. Mikrobiológiai kontamináció veszélye a folyékony gyógyszerformák esetén a legmagasabb tekintettel arra, hogy összetételük sok esetben kiváló táptalajt nyújt a kórokozók számára. Emiatt a legtöbb ilyen készítmény esetén elengedhetetlen széles spektrumú antimikrobiális szer alkalmazása, mellyel a baktériumok, gombák és más egysejtű élőlények elpusztíthatók vagy szaporodásuk gátolható. Tekintettel a megcélzott mikrobák nagyfokú diverzitására a vizsgált szerek támadáspontja legtöbbször a sejtmembrán. Ennek megfelelően azonban e vegyületek jelentős sejtkárosító hatással bírhatnak az emberi sejteken, szöveteken is.

Ez alapján célul tűztük ki olyan kísérletsorozat megtervezését, amely a Gyógyszerkönyvben hivatalos, gyakran alkalmazott tartósítószerek biokompatibilitását vizsgálja. Az aktuális európai protokollok szerint annak érdekében, hogy kiküszöböljük az állatkísérleteket, humán sejtvonalakat alkalmaztunk. Kísérleteink során a tartósítószerek eltérő koncentrációjú oldatait Caco-2 humán adenocarcinoma eredetű sejtekkel inkubáltuk, majd MTT-teszt segítségével meghatároztuk az anyagok sejt életképességre gyakorolt hatását. Figyelembe véve azt, hogy a gyógyszerformákban a tartósítószerek mellett sok esetben polimereket és felületaktív anyagokat is használunk, megvizsgáltuk ezen stabilizátorok szimultán sejtkárosító hatását. Kísérleteink során olyan koncentrációkat alkalmaztunk, amelyeket a Magyar Szabványok és az Európai ICH Q8 irányelv is előír.

Eredményeink azt mutatták, hogy koncentrációfüggő citotoxicitás tapasztalható az egyes tartósítószereknél, amelyet a felületaktív anyagok potencírozhatnak, ugyanakkor minimális védő hatás figyelhető meg a polimerek esetében. Megállapítható, hogy a folyékony gyógyszerformák tartósítására és más egyéb segédanyagokkal történő együtt alkalmazására kiemelt figyelmet kell fordítani, mivel biokompatibilitásuk koncentrációfüggő. A továbbiakban vizsgálatainkat kiterjesztjük bőr és szem eredetű sejtmodellekre is, annak érdekében, hogy átfogó adatokat kapjunk a segédanyagok biztonságos alkalmazásáról.

1. témavezető adatai
Név: 
Dr. Kovácsné Dr. Bácskay Ildikó
Intézet / Tanszék/ Klinika: 
GYTK Gyógyszertechnológiai Tanszék

Támogatók: Támogatók: Az NTP-TDK-14-0007 számú, A Debreceni Egyetem ÁOK TDK tevékenység népszerűsítése helyi konferencia keretében, az NTP-TDK-14-0006 számú, A Debreceni Egyetem Népegészségügyi Karán folyó Tudományos Diákköri kutatások támogatása, NTP-HHTDK-15-0011-es A Debreceni Egyetem ÁOK TDK tevékenység népszerűsítése 2016. évi helyi konferencia keretében, valamint a NTP-HHTDK-15-0057-es számú, A Debreceni Egyetem Népegészségügyi Karán folyó Tudományos Diákköri kutatások támogatása című pályázatokhoz kapcsolódóan az Emberi Erőforrás Támogatáskezelő, az Emberi Erőforrások Minisztériuma, az Oktatáskutató és Fejlesztő Intézet és a Nemzeti Tehetség Program