PARP-1 szerepe a makrofág polarizációban

Nyomtatóbarát változatNyomtatóbarát változat
Konferencia: 
2015/2016. tanév
Tagozat: 
Molekuláris biológia
Előadó szerző adatai
Név (format for foreign students: Last Name, First Name): 
Viczján Gábor

Előadás adatai

Előadás címe: 
PARP-1 szerepe a makrofág polarizációban
Összefoglaló: 

A poli (ADP-ribóz) polimeráz (PARP) enzimek családjába eddigi ismereteink szerint 17 enzim sorolható. Ide tartozik az általunk is vizsgált PARP-1, az enzimcsalád egyik legismertebb és egyben talán legjelentősebb tagja is, melynek pontos szerepe elég sok vitát felvetett, de mára, számos funkciójára fény derült. A poli-ADP-riboziláció (PARiláció) révén fontos szerepet tölt be gyulladás során, a sejt túlélésében, DNS javításban, apoptózis-nekrózis szabályozásában, továbbá a kutatás szempontjából oly fontos makrofág polarizációban. A makrofág aktiváció klasszikus (M1) és alternatív (M2) útvonala közül a klasszikus aktiváció során M1 makrofágokban vizsgáltuk a folyamatot. Kísérleteink során RAW 264.7 egér makrofág sejtvonalat használtunk. Különböző időtartamú Gram-negatív baktériumok sejtfalában található lipopoliszaharid (LPS) kezeléseket alkalmaztunk a sejteken. A PARP-1 és tumor nekrózis faktor-α (TNF-α) expresszióját vizsgáltuk, PARilációt pedig a PAR polimerek detektálásával bizonyítottuk (qPCR és Western blot kísérletekkel). A kezelés során időfüggő módon csökkent a PARP-1 mennyisége mRNS és fehérje szinten is. Az LPS prekondíció után második LPS stimulációra a sejtek csökkent citokin választ adtak, ezekben a sejtekben a PARP-1 szintje is szignifikánsan alacsonyabb volt. Az LPS kezelés a sejtek életképességét nem befolyásolta, a PARP-1 szintjének csökkenése nem sejthalál asszociált.
További kísérleteinkben szeretnénk megvizsgálni a PARP-1 downregulációjának mechanizmusát, valamint igazolni a PARP-1 csökkenés és a gyengébb LPS-re adott válasz közötti közvetlen összefüggést.

1. témavezető adatai
Név: 
Dr. Virág László
Intézet / Tanszék/ Klinika: 
Orvosi Vegytani Intézet
2. témavezető adatai
Név: 
Regdon Zsolt
Intézet / Tanszék/ Klinika: 
Orvosi Vegytani Intézet

Támogatók: Támogatók: Az NTP-TDK-14-0007 számú, A Debreceni Egyetem ÁOK TDK tevékenység népszerűsítése helyi konferencia keretében, az NTP-TDK-14-0006 számú, A Debreceni Egyetem Népegészségügyi Karán folyó Tudományos Diákköri kutatások támogatása, NTP-HHTDK-15-0011-es A Debreceni Egyetem ÁOK TDK tevékenység népszerűsítése 2016. évi helyi konferencia keretében, valamint a NTP-HHTDK-15-0057-es számú, A Debreceni Egyetem Népegészségügyi Karán folyó Tudományos Diákköri kutatások támogatása című pályázatokhoz kapcsolódóan az Emberi Erőforrás Támogatáskezelő, az Emberi Erőforrások Minisztériuma, az Oktatáskutató és Fejlesztő Intézet és a Nemzeti Tehetség Program