A fibrinogén szint referencia értékei várandosság alatt és kapcsolatuk a postpartum haemorrhagiával

Nyomtatóbarát változatNyomtatóbarát változat
Konferencia: 
2015/2016. tanév
Tagozat: 
Laboratóriumi medicina, klinikai mikrobiológia
Előadó szerző adatai
Név (format for foreign students: Last Name, First Name): 
Károlyi Péter Kálmán

Előadás adatai

Előadás címe: 
A fibrinogén szint referencia értékei várandosság alatt és kapcsolatuk a postpartum haemorrhagiával
Összefoglaló: 

Célkitűzés: Vizsgálataink célja a várandósság alatti fibrinogén-szint referencia értékeinek meghatározása nagy populációban és a vajúdást megelőzően mért értékek prognosztikai szerepének meghatározása volt.

Módszerek: A Debreceni Egyetem Szülészeti és Nőgyógyászati Intézetének terhesambulanciáján megfordult várandósok körében kértünk hemosztazeológiai vizsgálatot. A fibrinogén szintek prognosztikai jelentőségét a súlyos vérzéses szövődmények ritka előfordulása miatt egy 5 éves intervallumban retrospektíven vizsgáltuk. Kigyűjtöttük a 2009 és 2013 között előfordult szülészeti vérzéses eseteket beleértve azokat ahol fibrinogén-szint meghatározásra, transzfúzióra illetve konzervatív kezelésre nem szűnő vérzés miatt hysterectomiára került sor.

Eredmények: A teljes populáció átlagos (95%CI) fibrinogén-szintje 4,94 g/L (3,51-7,38 g/L) volt. Az értékek eloszlása a terhességi kortól és a szülésig hátralevő időtől függetlenül kétosztatú képet mutatott. 5 g/L körüli fibrinogén-szint érték alig fordul elő. Mind az <5 g/L fibrinogén-szintű populáció, mind a teljes populáció 5-percentilis értéke (sorrendben 3,43 g/L és 3,51 g/L) meghaladja a „tankönyvi” nem-terhes fibrinogén-szint normál értékeit. A vizsgált időszakban masszív transzfúzióra 12 esetben volt szükség, s ezek közül konzervatív kezelésre nem szűnő vérzés miatt 3 esetben kényszerültünk méheltávolításra. Mindhárom esetben <3 g/L alatt volt a fibrinogén-szint. A méh eltávolítása nélkül is sikeresen kezelt esetek között is előfordult két esetben 3 g/L alatti fibrinogén-szint, de további 5 esetben 3 g/L fölötti fibrinogén-szintet regisztráltunk.

Következtetés: Várandósság során a fibrinogén-szint lényegesen magasabb mint nem-terhes állapotban. Mivel a fibrinogen mennyiségi kimutatása a Clauss-féle funkcionális teszten alapul, a várandósok között megfigyelt magas fibrinogen szintek hátterében nem feltétlenül áll magasabb fibrinogen-antigén szint. A vizsgált populációban megfigyelt gyakori előfordulás azt sejteti, hogy szerzett eltérésről lehet szó. Nem tisztázott, hogy a várandósok között megfigyelt extrém magas fibrinogén-szintek hátterében kóros molekula-szerkezetű fibrinogén termelődése szerepet játszik-e.

1. témavezető adatai
Név: 
Dr. Póka Róbert
Intézet / Tanszék/ Klinika: 
Szülészeti és Nőgyógyászati Klinika

Támogatók: Támogatók: Az NTP-TDK-14-0007 számú, A Debreceni Egyetem ÁOK TDK tevékenység népszerűsítése helyi konferencia keretében, az NTP-TDK-14-0006 számú, A Debreceni Egyetem Népegészségügyi Karán folyó Tudományos Diákköri kutatások támogatása, NTP-HHTDK-15-0011-es A Debreceni Egyetem ÁOK TDK tevékenység népszerűsítése 2016. évi helyi konferencia keretében, valamint a NTP-HHTDK-15-0057-es számú, A Debreceni Egyetem Népegészségügyi Karán folyó Tudományos Diákköri kutatások támogatása című pályázatokhoz kapcsolódóan az Emberi Erőforrás Támogatáskezelő, az Emberi Erőforrások Minisztériuma, az Oktatáskutató és Fejlesztő Intézet és a Nemzeti Tehetség Program