Humán cornealis epithelsejt modellrendszerek beállítása in vitro gyógyszertechnológiai vizsgálatokhoz

Nyomtatóbarát változatNyomtatóbarát változat
Konferencia: 
2015/2016. tanév
Tagozat: 
Gyógyszerészi kémia, gyógyszeranalitika, farmakognózia, gyógyszertechnológia, gyógyszerfelügyelet, minőségbiztosítás
Előadó szerző adatai
Név (format for foreign students: Last Name, First Name): 
Tari Lilla

Előadás adatai

Előadás címe: 
Humán cornealis epithelsejt modellrendszerek beállítása in vitro gyógyszertechnológiai vizsgálatokhoz
Összefoglaló: 

Bevezetés:

A hatóanyagok rossz biohasznosulása miatt a szemészeti terápiás rendszerek formulálása gyógyszertechnológiai szempontból nagy kihívást jelent. Kísérletsorozatunkban célul tűztük ki humán cornealis epithelsejt (HuLi) modellrendszer beállítását a Gyógyszertechnológiai Tanszéken. Preformulációs kísérletként a napjainkban széleskörűen alkalmazott műkönnyek biokompatibilitási vizsgálatait végeztük, valamint a különböző penetrációfokozó segédanyag, modellvegyület corneális epithelsejten keresztüli transzportjára gyakorolt hatását vizsgáltuk.

Anyagok és módszerek:

A corneális epitheliális limbus a DE Szemészeti Klinika munkatársainak preparátuma. A sejtek szeparálását a Biotechnológiai és Mikrobiológiai Tanszék munkatársai végezték. A tanszékünk körülményeire adaptálva a sejteket, meghatároztuk a kísérletekhez megfelelő passzázs számot. MTT assay segítségével vizsgáltuk a leggyakrabban használt műkönnyek biokompatibilitását. A sejteket kétkompartmentes modellbe szélesztve vizsgáltuk különböző segédanyagok Lucifer Yellow átjutására gyakorolt hatását.

Eredmények:

A citotoxicitási vizsgálatok alapján megállapíthatjuk, hogy a választott szemcseppek széles körben tolerálhatóak, azonban megállapítható kompatibilitási különbség. Transzportvizsgálatunk során pedig azt találtuk, hogy a két segédanyag képes fluoreszcens modellhatóanyag átjutását fokozni, ezáltal a biohasznosíthatóságot növelni.

Következtetés, összefoglalás:

A HuLi sejtek alkalmasak a szemészeti készítmények tolerálhatósági és biokompatibilitási vizsgálataira, a beállított transzportmodelleken a továbbiakban széles körben tesztelhetünk penetrációfokozó segédanyagokat annak érdekében, hogy jó biohasznosulású szemészeti terápiás rendszereket fejlesszünk.

1. témavezető adatai
Név: 
Dr. Ujhelyi Zoltán
Intézet / Tanszék/ Klinika: 
GYTK Gyógyszertechnológiai Tanszék

Támogatók: Támogatók: Az NTP-TDK-14-0007 számú, A Debreceni Egyetem ÁOK TDK tevékenység népszerűsítése helyi konferencia keretében, az NTP-TDK-14-0006 számú, A Debreceni Egyetem Népegészségügyi Karán folyó Tudományos Diákköri kutatások támogatása, NTP-HHTDK-15-0011-es A Debreceni Egyetem ÁOK TDK tevékenység népszerűsítése 2016. évi helyi konferencia keretében, valamint a NTP-HHTDK-15-0057-es számú, A Debreceni Egyetem Népegészségügyi Karán folyó Tudományos Diákköri kutatások támogatása című pályázatokhoz kapcsolódóan az Emberi Erőforrás Támogatáskezelő, az Emberi Erőforrások Minisztériuma, az Oktatáskutató és Fejlesztő Intézet és a Nemzeti Tehetség Program