A szemaforin jelátvitel szerepe a gerincvelő hátsó szarvának fejlődésében

Nyomtatóbarát változatNyomtatóbarát változat
Konferencia: 
2015/2016. tanév
Tagozat: 
Anatómia, morfológia, fejlődésbiológia, patológia, hisztológia, igaszságügyi orvostan
Előadó szerző adatai
Név (format for foreign students: Last Name, First Name): 
Horák Emma Róza

Előadás adatai

Előadás címe: 
A szemaforin jelátvitel szerepe a gerincvelő hátsó szarvának fejlődésében
Összefoglaló: 

A gerincvelő hátsó szarva az érzőinformációk első reléállomása. Fontos funkciója mellett magasan szervezett réteges szerkezete, idegsejtjeinek morfológiai és funkcionális heterogenitása ideális modell-rendszerré teszi morfogén molekulák jelátviteli folyamatainak tanulmányozására. A szemaforin molekulák az idegrendszer kialakulásában betöltött szerepének jelentőségét már számos tanulmány alátámasztotta. Gátló szerepüket először az idegsejtek axonjainak fejlődésében írták le, napjainkban pedig feltárták, hogy a dendritjeik fejlődésében és a migrációjukban is szerepet játszik. Ezek a hatások azonban rendkívül sejt és régió-specifikusak; egy adott régióban szerepük lehet gátló és serkentő is. A molekulacsalád közös, úgynevezett sema doménnal rendelkezik, az egyéb domének szerint pedig nyolc nagy csoportba osztható.
Munkánkban a szekretált Sema3 csoport tagjaival foglalkoztunk, mivel adatbázisokban való előzetes vizsgálatok során kiderült, hogy a Sema3A, a Sema3C és a Sema3F fejeződik ki az egérembrió gerincvelőben nagyobb mennyiségben. Ezek a megfigyelések felvetették, hogy vizsgáljuk meg a Sema3 receptorok kifejeződésének mintázatát, lehetséges szerepét a gerincvelő hátsó szarv kialakulása során.
A Sema3 receptorok – a többi szemaforin receptortól eltérően – heterokomplex szerkezetűek: plexin és neuropilin fehérjéből állnak. A megfigyeléseinket különböző életkorú egérembriók keresztmetszetein végzett kettős immunhisztokémiai vizsgálatok alapján végeztük. Az embriókban a különböző életkorú, így különböző differenciációs stádiumban levő idegsejteket bróm-dezoxiuridin (BrdU) beépüléses vizsgálattal és in utero elektroporációval tettük láthatóvá. A neuropilin 1 és plexin A2 kifejeződését sikerült kimutatni a gerincvelő hátsó szarvában. Ezek a receptorok már az egészen fiatal, egy-két napos még feltehetően migráló idegsejtekben is jelen voltak, és később fokozódott a kifejeződésük. Feltételezzük, hogy a gerincvelő hátsó szarvában a Sema3 jelátvitelét a neuropilin 1 és plexin A2 heterotetramer végzi. Fokozódó jelenlétük arra utal, hogy az idegsejtek nyúlványainak növekedésében illetve szinaptogenetikus folyamataiban játszhatnak szerepet.

1. témavezető adatai
Név: 
Dr. Mészár Zoltán
Intézet / Tanszék/ Klinika: 
Anatómiai, Szövet- és Fejlődéstani Intézet

Támogatók: Támogatók: Az NTP-TDK-14-0007 számú, A Debreceni Egyetem ÁOK TDK tevékenység népszerűsítése helyi konferencia keretében, az NTP-TDK-14-0006 számú, A Debreceni Egyetem Népegészségügyi Karán folyó Tudományos Diákköri kutatások támogatása, NTP-HHTDK-15-0011-es A Debreceni Egyetem ÁOK TDK tevékenység népszerűsítése 2016. évi helyi konferencia keretében, valamint a NTP-HHTDK-15-0057-es számú, A Debreceni Egyetem Népegészségügyi Karán folyó Tudományos Diákköri kutatások támogatása című pályázatokhoz kapcsolódóan az Emberi Erőforrás Támogatáskezelő, az Emberi Erőforrások Minisztériuma, az Oktatáskutató és Fejlesztő Intézet és a Nemzeti Tehetség Program