Szilimarin-ciklodextrin tartalmú mátrix tabletta formulálása és citotoxicitási vizsgálata

Nyomtatóbarát változatNyomtatóbarát változat
Konferencia: 
2015/2016. tanév
Tagozat: 
Gyógyszerészi kémia, gyógyszeranalitika, farmakognózia, gyógyszertechnológia, gyógyszerfelügyelet, minőségbiztosítás
Előadó szerző adatai
Név (format for foreign students: Last Name, First Name): 
Pelyvás Lívia

Előadás adatai

Előadás címe: 
Szilimarin-ciklodextrin tartalmú mátrix tabletta formulálása és citotoxicitási vizsgálata
Összefoglaló: 

A betegek által leginkább kedvelt gyógyszerbeviteli lehetőség a perorális út. Egyszerű, kényelmes, s a megfelelő technológia megválasztásával pontos adagolás biztosítható. Napjainkban egyre inkább előtérbe kerülnek a módosított hatóanyag-leadású készítmények, mind a megfelelő terápiás hatás elérése, mind a beteg compliance növelése érdekében. A nyújtott hatóanyag-leadású mátrixtablettákat elemezve a hatóanyag a polimer vázból szabadul fel a vékonybélben egyenletesen, időben elnyújtva, ezzel hosszabb ideig állandó plazmaszintet biztosítva. A Carbopolok akrilsav polimerek. Többféle funkcióval lehetnek segédanyagok különböző gyógyszerformák előállításánál, irányított hatóanyag-leadású és nyújtott hatóanyag-leadású mátrixtabletták készítése során is alkalmazhatók. Vizsgálatainkhoz Carbopol 71G-t, Noveon® AA-1 polycarbophil USP-t, 974 PNF-et, és 971 PNF-et használtunk fel, kézi tablettázógéppel hidrofil mátrixtablettákat préseltünk belőlük, melyek hatóanyaga 70 mg szilimarin volt. Ezt különféle β-ciklodextrinekkel komplexáltuk, így javítva a szilimarin rossz vízoldhatóságát. A ciklodextrinek zárt gyűrűs vegyületek. Alkalmasak zárványkomplexek képzésére. A felhasznált ciklodextrinek: Methylatid β-CD DS-12, Heptakis (2,6-di-O-methyl)- β-CD, Random methyl β-CD és a (2-Hydroxypropyl)- β-CD. Az így elkészített tablettákat kioldódás-vizsgálatnak vetettük alá. A legoptimálisabb kioldódást a Methylatid β-CD és a Noveon® AA-1 polycarbophil USP kombinációja adta. A 13 órás mérési program végére a hatóanyag-tartalom teljes mennyisége kioldódott, eredményként egyenletes kioldódási görbét kaptunk.
Kísérletünkben megvizsgáltunk egy forgalomban lévő, 70 mg szilimarin hatóanyag-tartalmú tablettát is, amely a hatóanyagát mindössze két óra alatt teljesen leadta. Mindez megerősítette azon feltételezésünket, hogy a Carbopolok és β-ciklodextrinek alkalmazásával egy vízben rosszul oldódó hatóanyagból is lehetőség nyílik a modern terápiának megfelelő nyújtott hatóanyag-leadást elérni.
A legoptimálisabb kioldódást biztosító tabletta vizsgálatát megismételtük, a mérési időpontokban kapott mintákat MTT citotoxicitási vizsgálatnak vetettük alá. Vizsgálatainkat Caco2 sejtvonalon végeztük.

1. témavezető adatai
Név: 
Dr. Siposné Dr. Fehér Pálma
Intézet / Tanszék/ Klinika: 
GYTK Gyógyszertechnológiai Tanszék

Támogatók: Támogatók: Az NTP-TDK-14-0007 számú, A Debreceni Egyetem ÁOK TDK tevékenység népszerűsítése helyi konferencia keretében, az NTP-TDK-14-0006 számú, A Debreceni Egyetem Népegészségügyi Karán folyó Tudományos Diákköri kutatások támogatása, NTP-HHTDK-15-0011-es A Debreceni Egyetem ÁOK TDK tevékenység népszerűsítése 2016. évi helyi konferencia keretében, valamint a NTP-HHTDK-15-0057-es számú, A Debreceni Egyetem Népegészségügyi Karán folyó Tudományos Diákköri kutatások támogatása című pályázatokhoz kapcsolódóan az Emberi Erőforrás Támogatáskezelő, az Emberi Erőforrások Minisztériuma, az Oktatáskutató és Fejlesztő Intézet és a Nemzeti Tehetség Program