A sejtmembrán biofizikai tulajdonságainak változásai Gaucher kórban

Nyomtatóbarát változatNyomtatóbarát változat
Konferencia: 
2015/2016. tanév
Tagozat: 
Kísérletes onkológia, jelátvitel, biofizika
Előadó szerző adatai
Név (format for foreign students: Last Name, First Name): 
Soltész Lilla

Előadás adatai

Előadás címe: 
A sejtmembrán biofizikai tulajdonságainak változásai Gaucher kórban
Összefoglaló: 

.A Gaucher-kór egy lizoszómális tárolási betegség, amelyben a glükocerebrozidáz hiányának következtében az enzim szubsztrátja, a glükocerebrozid felhalmozódik a sejtekben. Mivel a tünetek súlyossága sem az enzimhiányt okozó mutációk típusaival, sem a reziduális enzimaktivitás mértékével nem mutat szoros összefüggést, valószínűsíthető, hogy a felhalmozódó szubsztráton kívül más tényezők is hozzájárulnak a tünetek kialakulásához. Vizsgálatainkban arra kerestük a választ, hogy a szubsztrát mennyiségének a plazmamembránban is detektálható növekedése megváltoztatja-e a membrán biofizikai tulajdonságait.
A Gaucher-kór modellezéséhez a THP-1 monocyta sejtvonalat használtuk, melyből PMA (phorbol-12-myristate-13-acetate) segítségével makrofágokat differenciáltattunk, és az enzimhiány létrehozására egy enziminhibotorral (CBE, konduritol-B-epoxid) kezeltük a sejteket. Fluoreszcens lipidanalógok vagy GFP-vel fuzionált membránfehérjék mobilitását FRAP (fluorescence recovery after photobleaching) módszerrel mértük. A sejtmembrán fluiditását TMA-DPH (trimetilammónium-difenilhexatrién) fluoreszcencia anizotrópiájának, míg a membrán hidratáltságát Laurdan generalizált polarizációjának mérésével határoztuk meg.
Eredményink szerint a Gaucher-kóros modell esetében mind az anizotrópia, mind a generalizált polarizáció szignifikánsan emelkedett, ami arra utal, hogy a membrán merevebbé és a vízmolekulák számára kevésbé hozzáférhetővé vált. A FRAP mérések szerint a fluoreszcens lipidanalóg diffúziója lassult, immobilis frakciója pedig 17%-ról 73%-ra nőtt. Míg a lipidtutajban található, GPI (glikozil-foszfatidil-inozitol) horgonyzott GFP esetén nem tapasztaltunk szignifikáns eltérést, addig a transzmembrán fehérjék viselkedését modellező ErbB2-GFP esetében a diffúziós állandó kb. ötödére csökkent a Gaucher kóros modell sejtekben.
Eredményeink arra utalnak, hogy Gaucher kórban a plazmamembrán rigidebbé válik, és a nem kizárólag lipidtutajban elhelyezkedő membránkomponensek mobilitása csökken. Megfigyeléseinket szeretnénk Gaucher-kóros emberek véréből izolált sejteken is ellenőrizni, amihez már sikerült emberi vérből izolált monocytákbol makrofágokat differenciáltatni.

1. témavezető adatai
Név: 
Dr. Nagy Péter
Intézet / Tanszék/ Klinika: 
Biofizikai és Sejtbiológiai Intézet
2. témavezető adatai
Név: 
Batta Gyula
Intézet / Tanszék/ Klinika: 
Biofizikai és Sejtbiológiai Intézet

Támogatók: Támogatók: Az NTP-TDK-14-0007 számú, A Debreceni Egyetem ÁOK TDK tevékenység népszerűsítése helyi konferencia keretében, az NTP-TDK-14-0006 számú, A Debreceni Egyetem Népegészségügyi Karán folyó Tudományos Diákköri kutatások támogatása, NTP-HHTDK-15-0011-es A Debreceni Egyetem ÁOK TDK tevékenység népszerűsítése 2016. évi helyi konferencia keretében, valamint a NTP-HHTDK-15-0057-es számú, A Debreceni Egyetem Népegészségügyi Karán folyó Tudományos Diákköri kutatások támogatása című pályázatokhoz kapcsolódóan az Emberi Erőforrás Támogatáskezelő, az Emberi Erőforrások Minisztériuma, az Oktatáskutató és Fejlesztő Intézet és a Nemzeti Tehetség Program