Pénisz protézis implantáció

Nyomtatóbarát változatNyomtatóbarát változat
Konferencia: 
2015/2016. tanév
Tagozat: 
Urológia, szülészet-nőgyógyászat
Előadó szerző adatai
Név (format for foreign students: Last Name, First Name): 
Schnémann Bence

Előadás adatai

Előadás címe: 
Pénisz protézis implantáció
Összefoglaló: 

Bevezetés
Az erektilis diszfunkció (ED) a sikeres szexuális együttléthez szükséges merevedés elérésének és/vagy fenntartásának hiányát jelenti. Az ED tünet, ami az életminőséget rontja. Hátterében számos betegség állhat, továbbá korai manifesztációja lehet különböző kardiovaszkuláris megbetegedéseknek. Első vonalbeli terápiáját PDE 5 inhibitorok, vákuum eszközök jelentik. Második vonalban intracavernosus vagy intraurethrális gyógyszeralkalmazásra van lehetőség. Utóbbiak sikertelensége esetén harmadik vonalban pénisz protézis implantáció választandó.
Anyag és módszer
Jelen vizsgálat során retrospektív módon kigyűjtöttük a Debreceni Egyetem Klinikai Központ (DEKK) Urológiai Klinikáján 10 év alatt pénisz protézis implantáción átesett betegek adatait. A MedSolution adatbázis és a kórlapok adatai alapján elemeztük a műtéti indikációt, a protézisek típusát, az esetleges szövődményeket és a perioperatív adatokat.
Eredmények
2005 és 2015 között 10 páciensnek ültettek be hímvesszőprotézist a DEKK Urológiai Klinikáján. A páciensek átlag életkora 61,4 év (49-72) volt. A betegek közül négynek az implantáció indikációja mind az első, mind a másodvonalbeli terápia hatástalansága volt, a többieké csak az első vonalbeli terápia eredménytelensége (pl. antikoaguláns terápia miatti másodvonalbeli kontraindikáció) voltak. Nyolc páciensnek szemirigid, kettőnek pedig hidraulikus (AMS Ambicor) pénisz protézist ültettek be. Az átlagos kórházi tartózkodási napok száma 4,6 nap (3-7) volt. Szövődmény nem fordult elő. Négy beteg esetében van információnk az utánkövetést illetően a szemirigid protézist viselők körében. Az AMS Ambicor protézis beültetése csak az elmúlt időszakban kezdődött az Urológiai Klinikán, hosszú távú eredményesség megítélésének tekintetében még csak az irodalmi adatokra támaszkodhatunk.
Következtetések
A pénisz protézis a merevedési zavar igen hatékony kezelési módja az első és második terápiás vonal eredménytelensége esetén. Korlátját legfőképpen az igen magas ár adja, e miatt kevés páciens juthat hozzá hazánkban

1. témavezető adatai
Név: 
Dr. Benyó Mátyás
Intézet / Tanszék/ Klinika: 
Urológiai Klinika

Támogatók: Támogatók: Az NTP-TDK-14-0007 számú, A Debreceni Egyetem ÁOK TDK tevékenység népszerűsítése helyi konferencia keretében, az NTP-TDK-14-0006 számú, A Debreceni Egyetem Népegészségügyi Karán folyó Tudományos Diákköri kutatások támogatása, NTP-HHTDK-15-0011-es A Debreceni Egyetem ÁOK TDK tevékenység népszerűsítése 2016. évi helyi konferencia keretében, valamint a NTP-HHTDK-15-0057-es számú, A Debreceni Egyetem Népegészségügyi Karán folyó Tudományos Diákköri kutatások támogatása című pályázatokhoz kapcsolódóan az Emberi Erőforrás Támogatáskezelő, az Emberi Erőforrások Minisztériuma, az Oktatáskutató és Fejlesztő Intézet és a Nemzeti Tehetség Program