Magas semicastratio hatása a fertilitásra

Nyomtatóbarát változatNyomtatóbarát változat
Konferencia: 
2015/2016. tanév
Tagozat: 
Urológia, szülészet-nőgyógyászat
Előadó szerző adatai
Név (format for foreign students: Last Name, First Name): 
Dócs János

Előadás adatai

Előadás címe: 
Magas semicastratio hatása a fertilitásra
Összefoglaló: 

Bevezetés
A hererák a reproduktív korban lévő férfiak leggyakoribb solid tumoros megbetegedése. A heretumor kezelését a primer tumor eltávolítása jelenti (magas inguinalis semicastratio). Az esetek többségében szükség van kemoterápiás kezelésre is, mely a fertilitást negatívan befolyásolja. A korábbi években a hímivarsejtek fagyasztását a semicastratio után végezték a mindennapi gyakorlatban.
Anyag és módszer
Jelen tanulmányban prospektív módon vizsgáltuk semicastration átesett páciensek fertilitási paramétereit az Urológiai Klinika beteganyagában. Spermium cryopreservatio a műtét előtt és után is történt, melynek kapcsán WHO 5 ajánlás szerint részletes spermaanalízist végeztünk funkcionális teszttel kiegészítve. A kapott eredményeket önkontrollos (egymintás) t-próbával hasonlítottuk össze.
Eredmények
A vizsgálati periódusban 10 beteg adatait elemeztük. Átlagos életkor 33 év (21-41) volt. Közülük háromnak már a műtét előtt volt gyermeke. Szövettanilag 4 esetben seminoma, 5 páciensnél non-seminoma típusú, 1 esetben pedig benignus Leydig sejtes tumor miatt került sor a beavatkozásra. A műtét előtti átlagot véve a spermiumok száma 57,9 millió/ml, a spermiumkoncentráció 22,53 %, a spermiumok teljes motilitási aránya 50,7% és a HBA (hyaluron binding assay) teszt 44,9% volt. Ezen értékek a műtét után szignifikánsan csökkentek, a számuk átlagosan 25,315 millió/ml (p=0,044), koncentrációjuk 13,54% (p=0,0096), teljes motilitási arányuk 31,7% (p=0,0238) és a HBA teszt 25% (p=0,0191) lett. A progresszív motilitásúak arányában, műtét előtt 17,6%, műtét után 11,7% (p=0,0553) és a normál morfológiával rendelkezők arányában, műtét előtt 3,2%, műtét után 2,7% (p=0,1493), nem tapasztaltunk szignifikáns csökkenést.
Következtetések
Eredményeink alapján a semicastratio hatásaként a spermium koncentráció, a spermiumszám, a spermiumok motilitása és a normális morfológiával rendelkező spermiumok aránya, illetve a HBA értéke is szignifikánsan csökkent. A tanulmányunk összegzéseként elmondható, hogy a magas semicastratio negatív hatású a spermiumok paramétereire, így a nemzőképességre. Spermium cryopreservatio elvégzése a beavatkozás előtt is javasolt.

1. témavezető adatai
Név: 
Dr. Benyó Mátyás
Intézet / Tanszék/ Klinika: 
Urológiai Klinika

Támogatók: Támogatók: Az NTP-TDK-14-0007 számú, A Debreceni Egyetem ÁOK TDK tevékenység népszerűsítése helyi konferencia keretében, az NTP-TDK-14-0006 számú, A Debreceni Egyetem Népegészségügyi Karán folyó Tudományos Diákköri kutatások támogatása, NTP-HHTDK-15-0011-es A Debreceni Egyetem ÁOK TDK tevékenység népszerűsítése 2016. évi helyi konferencia keretében, valamint a NTP-HHTDK-15-0057-es számú, A Debreceni Egyetem Népegészségügyi Karán folyó Tudományos Diákköri kutatások támogatása című pályázatokhoz kapcsolódóan az Emberi Erőforrás Támogatáskezelő, az Emberi Erőforrások Minisztériuma, az Oktatáskutató és Fejlesztő Intézet és a Nemzeti Tehetség Program