Különböző sebészi spermiumnyerési technikák eredményessége

Nyomtatóbarát változatNyomtatóbarát változat
Konferencia: 
2015/2016. tanév
Tagozat: 
Urológia, szülészet-nőgyógyászat
Előadó szerző adatai
Név (format for foreign students: Last Name, First Name): 
Molnár Márk

Előadás adatai

Előadás címe: 
Különböző sebészi spermiumnyerési technikák eredményessége
Összefoglaló: 

Bevezetés
Férfi infertilitás lehetséges oka az azoospermia, mikor nem található spermium az ejakulátumban. Nonobstruktiv azoospermia jelenlétekor fokális spermatogenezis még lehet-séges a herékben, így abból sikerrel kísérelhető spermiumnyerés (testicular sperm extraction - TESE, micro-TESE). Obstruktiv azoospermia esetében kétoldali ondóúti elzáródás miatt nem jutnak ki a spermiumok az ejakulátumba. Etiológiától függően spermiumnyerés (MicroEpididymal Sperm Aspiration - MESA), illetve rekanalizációs eljárások (vasovasostomia, vasoepididymo-anastomosis) választandóak.
Célkitűzés
Retrospektív módon elemezni a DEKK Urológiai Klinikán a sebészi spermiumnyerés típusait, eredményességét.
Anyagok és Módszerek
A DEKK Urológiai Intézet műtéti jegyzőkönyvei (2013 január-2015 november) alapján azon betegeket vizsgáltuk, akiknél előzetesen azoospermiát diagnosztizáltak, és ezt követően történt spermiumnyerés. A műtétek során nyert minták a debreceni Kaáli Intézetben kerültek feldolgozásra. Az intézet laborjegyzőkönyvei alapján követtük a minták feldolgozását és az eredményeket.
Eredmények
Összesen 62 azoospermiával diagnosztizált betegnél végeztek sebészi spermiumnyerést a vizsgált időszakban. A betegek átlagos életkora 34,8 (21-51) év volt. A spermiumnyerés 40 (65%) esetben volt sikeres, ezek közül 36 mintában talált embriológus fagyasztásra alkalmas spermiumokat, a fennmaradó 4 esetben a spermiumok asszisztált reprodukcióra alkalmatlanok voltak. 24 mintát ezzel párhuzamosan megtermékenyítésnél is felhasználtak. További két fér-finál azonnali felhasználás történt, fagyasztás nélkül. MESA– mikroszkópos spermiumnyerés mellékheréből - műtéttel nyolc betegből nyertek mintát, és minden betegnél (100%) találtak fagyasztható spermiumot. A microTESE eljárás összesen 13 férfinál volt sikeres (13/31 műtét, 42%). Egyszerű TESE-módszerrel 23 esetből 19-nél (83%) találtak spermiumot a mintában.
Következtetés
Hazánkban az infertilis párok arány nő. Nemzetközi adattokkal összevetve sikeresen alkal-mazzák a spermiumnyerési technikákat klinikánkon. MESA-val hasonló a sikerráta (95-100%), microTESE esetén minimálisan elmarad (43-64%). A TESE műtét viszont nemzetközi átlagot meghaladóan sikeres (53% átlag).

1. témavezető adatai
Név: 
Dr. Benyó Mátyás
Intézet / Tanszék/ Klinika: 
Urológiai Klinika

Támogatók: Támogatók: Az NTP-TDK-14-0007 számú, A Debreceni Egyetem ÁOK TDK tevékenység népszerűsítése helyi konferencia keretében, az NTP-TDK-14-0006 számú, A Debreceni Egyetem Népegészségügyi Karán folyó Tudományos Diákköri kutatások támogatása, NTP-HHTDK-15-0011-es A Debreceni Egyetem ÁOK TDK tevékenység népszerűsítése 2016. évi helyi konferencia keretében, valamint a NTP-HHTDK-15-0057-es számú, A Debreceni Egyetem Népegészségügyi Karán folyó Tudományos Diákköri kutatások támogatása című pályázatokhoz kapcsolódóan az Emberi Erőforrás Támogatáskezelő, az Emberi Erőforrások Minisztériuma, az Oktatáskutató és Fejlesztő Intézet és a Nemzeti Tehetség Program