Glikogén foszforiláz inhibitorok hatásának vizsgálata emlős tumoros sejtvonalak proliferációjára

Nyomtatóbarát változatNyomtatóbarát változat
Konferencia: 
2015/2016. tanév
Tagozat: 
Biokémia
Előadó szerző adatai
Név (format for foreign students: Last Name, First Name): 
Sipos Ádám

Előadás adatai

Előadás címe: 
Glikogén foszforiláz inhibitorok hatásának vizsgálata emlős tumoros sejtvonalak proliferációjára
Összefoglaló: 

A glükóz glikogén raktárakból történő felszabadulását a glikogén foszforiláz enzim katalizálja. A májban a glikogén fő szerepe a szervezetben a glükóz állandó koncentrációjának a fenntartása és a szövetek szükséges mennyiségű glükózzal történő ellátása. A májban és az izomban, a glikogén szintézisében (glikogenézis) és lebontásában (glikogenolízis) egyaránt két enzim játszik jelentős szerepet, a glikogén foszforiláz (GF) és a glikogén szintetáz (GS). Mindkét enzim aktivitása foszforilációval és defoszforilációval egyaránt szabályozható, viszont amíg a glikogén foszforiláz foszforilált formában aktív és a glikogén lebontását katalizálja, addig a glikogén szintetáz defoszforilált formában katalizálja a glikogén szintézisét. Az enzimek aktivitása hormonális és neuronális stimulációkkal is szabályozható.
A tumorsejtek proliferációjának fenntartásához megfelelő mennyiségű energia és különböző metabolitok szükségesek. Mivel a tumoros sejtekben nagy jelentőssége van a fokozott glikogén anyagcserének, ezért lehetővé válik új terápiás célpontok vizsgálata, azonosítása. A glikogén fontos intracelluláris glükóz raktár, valamint oxigén és tápanyaghiányos feltételek között is fontos szerepet játszik egészséges és tumoros sejtekben egyaránt.
Kutatásunk során, humán tumoros sejtvonalban vizsgáltuk sejtpermeábilis glikogén foszfoirláz inhibitorok hatását tumoros sejtek életképességére, sejtproliferációjára és sejtciklusára.

1. témavezető adatai
Név: 
Dr. Docsa Tibor
Intézet / Tanszék/ Klinika: 
Orvosi Vegytani Intézet

Támogatók: Támogatók: Az NTP-TDK-14-0007 számú, A Debreceni Egyetem ÁOK TDK tevékenység népszerűsítése helyi konferencia keretében, az NTP-TDK-14-0006 számú, A Debreceni Egyetem Népegészségügyi Karán folyó Tudományos Diákköri kutatások támogatása, NTP-HHTDK-15-0011-es A Debreceni Egyetem ÁOK TDK tevékenység népszerűsítése 2016. évi helyi konferencia keretében, valamint a NTP-HHTDK-15-0057-es számú, A Debreceni Egyetem Népegészségügyi Karán folyó Tudományos Diákköri kutatások támogatása című pályázatokhoz kapcsolódóan az Emberi Erőforrás Támogatáskezelő, az Emberi Erőforrások Minisztériuma, az Oktatáskutató és Fejlesztő Intézet és a Nemzeti Tehetség Program