Asztmás betegek adherenciája - Mitől is függ igazán?

Nyomtatóbarát változatNyomtatóbarát változat
Konferencia: 
2015/2016. tanév
Tagozat: 
Gyermekgyógyászat, infektológia, pulmonológia
Előadó szerző adatai
Név (format for foreign students: Last Name, First Name): 
Falcsik Rebeka Judit

Előadás adatai

Előadás címe: 
Asztmás betegek adherenciája - Mitől is függ igazán?
Összefoglaló: 

Az asztma bronchiale egy gyakori krónikus tüdőbetegség, ami a légutak gyulladásával, obstrukciójával, a nyálkahártya oedemájával és a hörgők túlérzékenységével jár. Ma kb. 300 millió ember szenved a betegségben világszerte. Kezelésének célja az asztmakontroll elérése és fenntartása, amiben fontos szerepet játszik a jó beteg-együttműködés, az adherencia.
Nemzetközi vizsgálatok is kimutatták, hogy az asztmás betegek adherenciája igen alacsony. A szerző ezért választotta céljául, hogy kutatásával felmérje, mi az oka a beteg-együttműködés hiányának, valamint, hogy megvizsgálja, ez milyen hatással van a légzésfunkciós eredményekre. További célkitűzése az asztmás orvostanhallgatók gyógyszerszedési szokásai és az azokat befolyásoló tényezők vizsgálata, majd a kapott adatok összehasonlítása a két betegcsoport között.
A vizsgálat a DE KK Tüdőgyógyászati klinikán történt. A szerző 78 beteget kérdezett ki a saját 21 kérdésből álló kérdőíve alapján. Emellett a betegek aktuális légzésfunkciós eredményeit is kiértékelte. A 19 orvostanhallgató vizsgálata ugyanezen kérdőív alapján történt.
A kutatás kiértékelése során kiderült, hogy a vizsgált betegek 31%-a nem szedi rendszeresen a gyógyszereit. Ennek okaként legtöbbször a feledékenység mutatkozott, valamint az, hogy úgy érezték, javuló tüneteik miatt nincs szükségük a gyógyszerre. Emellett az is kiderült, hogy a magukat rendszeres gyógyszert szedőknek vallók 30%-a is gyakran megfeledkezik a gyógyszerhasználatról. A betegek 44%-a úgy érzi, hogy nem biztonságos a hosszú ideig tartó gyógyszerszedés, azt gondolják hogy káros az egészségükre és félnek a mellékhatásoktól. Az orvostanhallgatók 50%-ának is ez a véleménye. Náluk a nem rendszeres gyógyszerszedés hátterében a feledékenység és a javuló tünetek mellett, 44%-uknál a gyógyszerek okozta mellékhatások is befolyásoló tényezők.
A rendszertelen gyógyszerhasználat, a rossz beteg együttműködés jelentősen megnehezíti az asztmás betegek kezelésének sikerességét. Fontos, hogy motiváljuk a beteget a helyes és rendszeres gyógyszerszedésre, hogy ne felejtse el bevenni gyógyszereit és eloszlassuk felmerülő kétségeit a terápiával kapcsolatban, amikre a kutatás is rávilágított.

1. témavezető adatai
Név: 
Dr. Szilasi Mária
Intézet / Tanszék/ Klinika: 
Tüdőgyógyászati Klinika

Támogatók: Támogatók: Az NTP-TDK-14-0007 számú, A Debreceni Egyetem ÁOK TDK tevékenység népszerűsítése helyi konferencia keretében, az NTP-TDK-14-0006 számú, A Debreceni Egyetem Népegészségügyi Karán folyó Tudományos Diákköri kutatások támogatása, NTP-HHTDK-15-0011-es A Debreceni Egyetem ÁOK TDK tevékenység népszerűsítése 2016. évi helyi konferencia keretében, valamint a NTP-HHTDK-15-0057-es számú, A Debreceni Egyetem Népegészségügyi Karán folyó Tudományos Diákköri kutatások támogatása című pályázatokhoz kapcsolódóan az Emberi Erőforrás Támogatáskezelő, az Emberi Erőforrások Minisztériuma, az Oktatáskutató és Fejlesztő Intézet és a Nemzeti Tehetség Program