Isoproterenol indukálta kamrai aritmia hatása a szívfunkcióra és az autofágiás folyamatokra "in vitro"

Nyomtatóbarát változatNyomtatóbarát változat
Konferencia: 
2015/2016. tanév
Tagozat: 
Farmakológia, gyógyszerhatástan, klinikai gyógyszerészet
Előadó szerző adatai
Név (format for foreign students: Last Name, First Name): 
Tósaki Ágnes

Előadás adatai

Előadás címe: 
Isoproterenol indukálta kamrai aritmia hatása a szívfunkcióra és az autofágiás folyamatokra "in vitro"
Összefoglaló: 

Korábbi tanulmányainkban az isoproterenol (IP), egy β-adrenerg receptor agonista, kardiális hatását vizsgáltuk az autofágiás és apoptotikus mechanizmusokkal összefüggésben "in vivo" patkánykísérletekben. Azt találtuk, hogy az IP 0,005; 0,05; 0,5; 5,0; és 50 mg/ttkg dózisban kamratachycardiát és kamrafibrillációt okoz, mely utóbbi a "hirtelen szívhalál" kialakulásához vezet. Megállapítottuk, hogy az IP-indukálta nekrótikus folyamatok mellett, a sejtelhaláshoz autofágiás és apoptotikus folyamatok is hozzájárulnak "in vivo".
Jelen kísérleteinkben azt vizsgáltuk, hogy az IP-indukálta szívfrekvencia emelkedés befolyásolja-e a (i) szívfunkciót (szívfrekvencia, aorta kiáramlás, aortanyomás, koronária átármlás), és az IP-okozta frekvencianövekedés miként hat (ii) az autofágiás markerek expressziójára "in vitro" körülmények között, amikor csak a „tiszta” szívhatásokat vizsgáljuk, megfosztva a szívizmot az idegrendszer, a hormonok és a vér alakos elemeinek a befolyásától.
Kísérleteinket izolált "dolgozó" patkányszíveken végeztük, amelyeket oxigenizát Krebs oldattal perfundáltunk, majd 10 percen át 0,1 μmol/perc IP-t infundáltunk az aortakanül kivezető oldalágán keresztül. A 10 perces IP infúziót követően, a szívfunkciókat 120 percen keresztül regisztráltuk, majd a kamraizomzatból mintákat vettünk autofágiás markerek meghatározása céljából. A szívfrekvenciát az IP 35 %-40 %-al emelte (p<0.05), amely az aorta kiáramlás 75 %-os (p<0.05) és az aortanyomás 60 %-os (p<0.05) csökkenéséhez vezetett, míg a koronária átáramlás kismértékben emelkedett. Mindezen funkcionális paraméterek változása összefüggésben áll az IP-okozta szívizomkárosodással. Az autofágiás markerek közül Atg 5-12 expreszió emelkedett jelezve, hogy a nekrózis mellett az autofágia is szerepet játszik az iszkémiás szövetelhalásban. Az autofágia mértéke az adott körülmények között, esetleges "hasznossága", további vizsgálatokat kíván. Megállapítható, hogy „in vitro” izolált szívpreparátumon az autofágiás folyamatokat nem befolyásolhatják az idegrendszer, a hormon és a vér alakos elemei sem.
Támogatás: OTKA PD 111794, K 104017.

1. témavezető adatai
Név: 
Czeglédi András
Intézet / Tanszék/ Klinika: 
GYTK Gyógyszerhatástani Tanszék
2. témavezető adatai
Név: 
Dr. Lekli István
Intézet / Tanszék/ Klinika: 
GYTK Gyógyszerhatástani Tanszék

Támogatók: Támogatók: Az NTP-TDK-14-0007 számú, A Debreceni Egyetem ÁOK TDK tevékenység népszerűsítése helyi konferencia keretében, az NTP-TDK-14-0006 számú, A Debreceni Egyetem Népegészségügyi Karán folyó Tudományos Diákköri kutatások támogatása, NTP-HHTDK-15-0011-es A Debreceni Egyetem ÁOK TDK tevékenység népszerűsítése 2016. évi helyi konferencia keretében, valamint a NTP-HHTDK-15-0057-es számú, A Debreceni Egyetem Népegészségügyi Karán folyó Tudományos Diákköri kutatások támogatása című pályázatokhoz kapcsolódóan az Emberi Erőforrás Támogatáskezelő, az Emberi Erőforrások Minisztériuma, az Oktatáskutató és Fejlesztő Intézet és a Nemzeti Tehetség Program