Interleukin receptorok intracelluláris összeszerelődése

Nyomtatóbarát változatNyomtatóbarát változat
Konferencia: 
2015/2016. tanév
Tagozat: 
Kísérletes onkológia, jelátvitel, biofizika
Előadó szerző adatai
Név (format for foreign students: Last Name, First Name): 
Kenesei Ádám

Előadás adatai

Előadás címe: 
Interleukin receptorok intracelluláris összeszerelődése
Összefoglaló: 

Az interleukin-2 és interleukin-15 citokinek receptorai (IL-2R és IL-15R) három alegységből felépülő komplexek. Közösen használt β- és γc-láncaik révén számos jelátviteli folyamatban azonos funkciót látnak el (proliferáció és differenciáció serkentése limfocitákban). Receptor specifikus α-alegységük a ligand nagy affinitású, specifikus kötéséért felelős. A receptorláncok különböző összetételben: monomerek, dimerek vagy nagy affinitású trimerek (IL-2/15Rαβγc) formájában jelenhetnek meg a sejtmembránban. Intézetünkben korábban kimutatták, hogy a három alegység a ligand kötődése nélkül is egymás molekuláris közelségében található T sejtek felszínén. Munkacsoportunk a receptorkomplex sejten belüli összeszerelődését vizsgálja, arra a kérdésre fókuszálva, hogy vajon van-e kölcsönhatás az egyes alegységek között a sejtmembránbeli asszociációt megelőzően (már az egyes intracelluláris organellumokban) is?

Korábbi kísérleteink során létrehoztunk fluoreszcens fehérjékkel fuzionált alegységeket kifejező plazmidokat, amiket HeLa sejtekbe ko-transzfektáltunk. Az alegységek között intenzitásalapú fluoreszcencia rezonancia energiatranszfert (FRET) mértünk konfokális mikroszkóppal. A kapott eredmények azt mutatták, hogy a Golgiban és az endoplazmatikus retikulumban egyaránt volt detektálható asszociáció a vizsgált alegységek között. Ezek a kölcsönhatások azonban kis transzferhatásfokkal voltak jellemezhetőek. Megismételtük a méréseket a leghosszabb intracelluláris doménnel rendelkező β alegység csonkított variánsával is, azonban ez sem eredményezett magasabb FRET hatásfokot.

A méréseinkből kapott alacsony transzferhatásfokot magyarázhatja, hogy a tranziensen transzfektált sejtekben egyszerre csak két alegységet expresszáltattunk, a stabil komplex kialakulásához viszont mindhárom lánc egyidejű kifejeződése szükséges lehet. Ezért jelenleg olyan HeLa sejtvonalak létrehozásán dolgozunk, melyek stabilan expresszálják az egyik alegységet, amiket szeretnénk majd tranziensen ko-transzfektálni a másik két receptorlánccal. Ezen kívül tervezünk még asszociáció vizsgálatot végezni az alegységek között a sejtmembrán lipid tutajaiban és azokon kívül, citokin kezelés előtt és után.

1. témavezető adatai
Név: 
Dr. Vámosi György
Intézet / Tanszék/ Klinika: 
Biofizikai és Sejtbiológiai Intézet
2. témavezető adatai
Név: 
Volkó Julianna
Intézet / Tanszék/ Klinika: 
Biofizikai és Sejtbiológiai Intézet

Támogatók: Támogatók: Az NTP-TDK-14-0007 számú, A Debreceni Egyetem ÁOK TDK tevékenység népszerűsítése helyi konferencia keretében, az NTP-TDK-14-0006 számú, A Debreceni Egyetem Népegészségügyi Karán folyó Tudományos Diákköri kutatások támogatása, NTP-HHTDK-15-0011-es A Debreceni Egyetem ÁOK TDK tevékenység népszerűsítése 2016. évi helyi konferencia keretében, valamint a NTP-HHTDK-15-0057-es számú, A Debreceni Egyetem Népegészségügyi Karán folyó Tudományos Diákköri kutatások támogatása című pályázatokhoz kapcsolódóan az Emberi Erőforrás Támogatáskezelő, az Emberi Erőforrások Minisztériuma, az Oktatáskutató és Fejlesztő Intézet és a Nemzeti Tehetség Program