Graftectomiák a debreceni vesetranszplantációs programban

Nyomtatóbarát változatNyomtatóbarát változat
Konferencia: 
2015/2016. tanév
Tagozat: 
Traumatológia, ortopédia, idegsebészet, mellkas-sebészet, kísérletes sebészet, szemészet
Előadó szerző adatai
Név (format for foreign students: Last Name, First Name): 
Tóth Fruzsina

Előadás adatai

Előadás címe: 
Graftectomiák a debreceni vesetranszplantációs programban
Összefoglaló: 

A veseátültetést követő első évben a graftelégtelenség aránya 10%. A graftectomia indikációja és pontos időzítése bizonyos esetekben vita tárgya, elsősorban a tüneteket nem okozó, de már nem működő graftok esetén. Célunk volt a debreceni veseátültetési programban átfogó képet adni a graftectomiák arányáról, indikációs köréről és szövődményeiről.
Kutatásunk során retrospektív módszerrel vizsgáltuk a 2004.01.01 és 2015.12.31 között veseátültetésen átesett betegek adatait. Elemeztük a graftectomiák indikációit, időzítését, szövődményeit. Ezen szempontok szerint összehasonlítottuk a korai és késői graftectomiákat.
A vizsgált időszakban 480 veseátültetés történt. Összesen 54 betegnél (11%) történt graftectomia. 42 betegnél primer, 12 betegnél secunder transzplantációt követően került sor a beültetett vese eltávolítására. A graftectomiák leggyakoribb indikációi az alábbiak voltak: chronicus allograft nephropathia (26; 48%), artériás keringési zavar (7; 13%), ureter szövődmények (5; 9%) és v. renalis thrombosis (4; 7%). A graftectomiák átlagosan 35 hónappal a veseátültetés után történtek. 21 betegnél (39%) került sor sürgősséggel, míg 33-nál (61%) tervezetten, krónikus vesegraft károsodás miatti graftectomiára. A graftectomiák közül 13 (24%) korai (transzplantáció után 30 napon belüli), illetve 41 (76%) késői volt. Korai graftectomiára túlnyomórészt artériás keringési zavar (4; 31%) és vena renalis thrombosis (4; 31%) miatt került sor, míg a késői grafteltávolítások döntő többségét chronicus allograft nephropathia miatt végezték (26; 63%). Szövődmény összesen 12 esetben fordult elő, leggyakoribb a haematoma volt.
Összefoglalásként elmondható, hogy a debreceni veseátültetési programban a graftectomiák leggyakoribb oka a chronicus allograft nephropathia volt. Az esetek döntő többségében elektív graftectomia történt. A szakirodalomban közöltekhez hasonlóan a korai és késői graftectomiák indikációs körét és szövődményeit eltérőnek találtuk.

1. témavezető adatai
Név: 
Dr. Nemes Balázs
Intézet / Tanszék/ Klinika: 
Sebészeti Intézet, Szervtranszplantációs Nem Önálló Tanszék

Támogatók: Támogatók: Az NTP-TDK-14-0007 számú, A Debreceni Egyetem ÁOK TDK tevékenység népszerűsítése helyi konferencia keretében, az NTP-TDK-14-0006 számú, A Debreceni Egyetem Népegészségügyi Karán folyó Tudományos Diákköri kutatások támogatása, NTP-HHTDK-15-0011-es A Debreceni Egyetem ÁOK TDK tevékenység népszerűsítése 2016. évi helyi konferencia keretében, valamint a NTP-HHTDK-15-0057-es számú, A Debreceni Egyetem Népegészségügyi Karán folyó Tudományos Diákköri kutatások támogatása című pályázatokhoz kapcsolódóan az Emberi Erőforrás Támogatáskezelő, az Emberi Erőforrások Minisztériuma, az Oktatáskutató és Fejlesztő Intézet és a Nemzeti Tehetség Program