Terápiás jelentőséggel bíró prognosztikus és prediktív markerek a pulmonális onkológiában

Nyomtatóbarát változatNyomtatóbarát változat
Konferencia: 
2015/2016. tanév
Tagozat: 
Anatómia, morfológia, fejlődésbiológia, patológia, hisztológia, igaszságügyi orvostan
Előadó szerző adatai
Név (format for foreign students: Last Name, First Name): 
Galambosi, Gréta

Előadás adatai

Előadás címe: 
Terápiás jelentőséggel bíró prognosztikus és prediktív markerek a pulmonális onkológiában
Összefoglaló: 

Bevezetés: A klinikai gyakorlatban alkalmazott markerek előrevetíthetik a kórfolyamat agresszivitását, a betegség kezelés nélküli lefolyását (prognosztikus markerek), illetve jelezhetik, hogy meghatározott kezelési formáktól milyen válaszreakció várható/remélhető (prediktív markerek). Számos marker egyúttal a „személyre szabott” kezelés célpontjaként is szerepelhet. A prognosztikus és prediktív markerek, a szövettan és a klasszifikáció között több szintű, hálózatszerű összefüggések/kölcsönhatások vannak.
A pulmonális onkológiában a kutatások főként az olyan fehérjét kódoló onkogének és tumorszuppresszor gének azonosítására összpontosultak, melyek diagnosztikus és terápiás célpontokként funkcionálhatnak. Hazánkban, a mindennapi gyakorlatban csak az EGFR, a KRAS és az ALK mutációs státuszát vizsgálják, melyek alapján döntenek a páciensek célzott terápiás kezeléséről.
Célkitűzés: A jelenleg alkalmazott markerek használatának statisztikai analízise mellett azt kívántam irodalmi adatok segítségével vizsgálni, hogy a "checkpoint inhibitorok" felismerése járhat-e prognosztikus és/vagy prediktív információval.
Módszer: Irodalmi feldolgozás, valamint a debreceni és országos adatok (kórszövettani vizsgálatok, cytopathologiai vizsgálat, molekuláris vizsgálat) statisztikai összevetése.
Eredmény: A prognosztikus és prediktív markerek tárháza folyamatosan bővül. Napjainkban a mindennap vizsgált alterációkon kívül számos egyéb aberrációval rendelkező beteg esetében „bevethető” a személyre szabott kezelés, ám a legnagyobb áttörésnek az immunterápia ígérkezik. Ennek ellenére az immunblokáddal kapcsolatos adatok pontos szerepe az egyes szervek daganataival kapcsolatban (tüdő, agy, melanoma, lymphoid) további vizsgálatokat igényel.

1. témavezető adatai
Név: 
Dr. Molnár Péter
Intézet / Tanszék/ Klinika: 
Pathologiai Intézet

Támogatók: Támogatók: Az NTP-TDK-14-0007 számú, A Debreceni Egyetem ÁOK TDK tevékenység népszerűsítése helyi konferencia keretében, az NTP-TDK-14-0006 számú, A Debreceni Egyetem Népegészségügyi Karán folyó Tudományos Diákköri kutatások támogatása, NTP-HHTDK-15-0011-es A Debreceni Egyetem ÁOK TDK tevékenység népszerűsítése 2016. évi helyi konferencia keretében, valamint a NTP-HHTDK-15-0057-es számú, A Debreceni Egyetem Népegészségügyi Karán folyó Tudományos Diákköri kutatások támogatása című pályázatokhoz kapcsolódóan az Emberi Erőforrás Támogatáskezelő, az Emberi Erőforrások Minisztériuma, az Oktatáskutató és Fejlesztő Intézet és a Nemzeti Tehetség Program