Gyógyszerészek szerepvállalása a stresszel összefüggő menstruációs panaszok kezelésében

Nyomtatóbarát változatNyomtatóbarát változat
Konferencia: 
2015/2016. tanév
Tagozat: 
Primer prevenció (az egészségtudományokban)
Előadó szerző adatai
Név (format for foreign students: Last Name, First Name): 
Oláh Dóra

Előadás adatai

Előadás címe: 
Gyógyszerészek szerepvállalása a stresszel összefüggő menstruációs panaszok kezelésében
Összefoglaló: 

Témaválasztásom irodalmi előzményét egy kutatás1 képezi, amely a megélt stressz premenstruációs szindrómára gyakorolt hatását vizsgálta.
Kutatómunkám során gyógyszerészhallgatók és gyógyszerészek menstruációs panaszait, azok stresszel való összefüggését mértem fel. Így képet kaphattam arról, hogyan tapasztalják meg, és képzelik el az ideális gyógyszerészi szerepvállalást a menstruációs panaszok enyhítésében.
A kutatásomban részt vevők tüneteit anonim internetes kérdőívben vizsgáltam. A kitöltés önkéntes volt, 150-en vettek részt a válaszadásban, nem behatárolt korcsoport képviselőiként. A tünetcsoportot és a lehetséges terápiás metódusokat irodalmi kutatómunkával ismertem meg. A tájékoztató kiadvány elkészítése Microsoft Office felhasználói csomag programjával történt, a kérdőívet kitöltők egy számukra elérhető linkről tölthetik le.
Felmérésem eredménye szerint a kitöltők 59,2%-a tapasztalta már, hogy stresszesebb időszakban tüneteik súlyosbodnak. A stresszel összefüggésben álló panaszaikat nem-szteroid fájdalomcsillapítókkal, simaizomgörcs-oldókkal, a nagy érzelmi megterhelést jelentő szorongást vény nélkül kapható anxiolyticus hatású készítményekkel enyhítik.
A kiértékelt eredmények alapján célom volt, hogy az alapszintű gyógyszerészi gondozás számára irányelvet dolgozzak ki arra vonatkozóan, hogy a gyógyszerész milyen szerepet tölthet be a tünetek enyhítésében.
Mindemellett tájékoztató kiadványt készítettem el az alkalmazható konvencionális és alternatív, kiegészítő gyógymódokról közforgalmú patikákban dolgozó gyógyszerészeknek, melyet eljuttatok a kérdőívet kitöltőknek is.
Tünetei felmérése után javasolhatjuk a betegnek, hogy forduljon szakorvoshoz, gyógyszerészéhez, de akár pszichoterapeutához, esetleg alternatív terápiát végző szakemberhez.
Hangsúlyozom azonban, hogy a gyógyszerészek jelentős szerepet töltenek be a tanácsadásban.

1 Gollenberg, A. L.; Hediger, M. L.; Mumford, S. L.; Whitcomb, B. W.; Hovey, K. M.; Wactawski-Wende, J.; Schisterman, E. F.
Journal of Women's Health. May 2010, 19(5): 959-967. doi:10.1089/jwh.2009.1717

1. témavezető adatai
Név: 
Dr. Bácskay Ildikó
Intézet / Tanszék/ Klinika: 
GYTK Gyógyszertechnológiai Tanszék

Támogatók: Támogatók: Az NTP-TDK-14-0007 számú, A Debreceni Egyetem ÁOK TDK tevékenység népszerűsítése helyi konferencia keretében, az NTP-TDK-14-0006 számú, A Debreceni Egyetem Népegészségügyi Karán folyó Tudományos Diákköri kutatások támogatása, NTP-HHTDK-15-0011-es A Debreceni Egyetem ÁOK TDK tevékenység népszerűsítése 2016. évi helyi konferencia keretében, valamint a NTP-HHTDK-15-0057-es számú, A Debreceni Egyetem Népegészségügyi Karán folyó Tudományos Diákköri kutatások támogatása című pályázatokhoz kapcsolódóan az Emberi Erőforrás Támogatáskezelő, az Emberi Erőforrások Minisztériuma, az Oktatáskutató és Fejlesztő Intézet és a Nemzeti Tehetség Program