Koleszterindús diéta hatása tumorok fejlődésére

Nyomtatóbarát változatNyomtatóbarát változat
Konferencia: 
2015/2016. tanév
Tagozat: 
Kísérletes onkológia, jelátvitel, biofizika
Előadó szerző adatai
Név (format for foreign students: Last Name, First Name): 
Galgóczi Eszter

Előadás adatai

Előadás címe: 
Koleszterindús diéta hatása tumorok fejlődésére
Összefoglaló: 

Bevezetés: A keringési rendszer megbetegedései és a rosszindulatú daganatok jelentik messze a leggyakoribb halálokot a fejlett országokban. Feltételezéseink szerint a magas koleszterinszint növeli a daganatos betegségek kialakulásának kockázatát. Célunk olyan állatmodellek keresése, amelyben a rosszindulatú daganatok, illetve a hiperkoleszterinaemia viszonylag gyorsan és biztonságosan előidézhető és egyidejűleg vizsgálható.

Módszerek: Kísérleteinket F-344 és Long-Evans (LE) patkányokon végeztük. A kontroll csoport egészséges egyedekből állítottuk össze, míg a tumoros patkányok csoportját a bal vesetok alá történő 106 darab Ne/De vagy My1/De tumoros sejt beültetésével hoztuk létre. A kísérlet során két különböző diétát alkalmaztunk: 1. standard táp, 2. vaj és koleszterin-dús táp. 2 hét elteltével a kísérleti állatokról F-18-FDG-PET/MRI felvételeket készitettünk, amelyek segítségével meghatároztuk a kialakult tumorok jelenlétét, méretét, valamint glükóz-anyagcsere intenzitását. A képalkotást követően az állatok veséit, illetve a tumorokat eltávolítottuk majd súlyukat megmértük. Az aortából vért vettünk és lipid-profilt határoztunk meg, a lipid frakciókat mmol/L-ben fejeztük ki, az eredményekből LDL/HDL hányadost számoltunk.

Eredmények: A vaj és koleszterin-dús diéta hatására a szérum összkoleszterin-tartalma már két hét alatt a nyolcszorosára, LDL-koleszterin-szintje a harmincszorosára, HDL-koleszterin-szintje a négyszeresére, míg triglicerid-szintje a nyolcszorosára nőtt. A Ne/De és My1/De tumoros patkányokban a standard táp esetében szignifikánsan (p<0,0006) különbözött a bal vese súlya (átlag: 8,84 g) a jobb vese (átlag: 0,59 g) súlyától. A vaj és koleszterin dús táplálkozás hatásárára a bal vese mérete szignifikánsan nem nőtt (bal vese átlag: 11,82 g, p=0,07). A jobb vese súlya nem tért el (p=0,1) a különböző tápok hatására sem.

Következtetés: Létrehoztunk egy olyan hiperkoleszterinaemiás-daganatos állatmodell-rendszert, amely segítségével nagyszámú kemoprevenciós molekula kevés számú állaton, gyorsan és viszonylag olcsón vizsgálható preklinikai körülmények között.

1. témavezető adatai
Név: 
Dr. Trencsényi György
Intézet / Tanszék/ Klinika: 
Nukleáris Medicina Intézet

Támogatók: Támogatók: Az NTP-TDK-14-0007 számú, A Debreceni Egyetem ÁOK TDK tevékenység népszerűsítése helyi konferencia keretében, az NTP-TDK-14-0006 számú, A Debreceni Egyetem Népegészségügyi Karán folyó Tudományos Diákköri kutatások támogatása, NTP-HHTDK-15-0011-es A Debreceni Egyetem ÁOK TDK tevékenység népszerűsítése 2016. évi helyi konferencia keretében, valamint a NTP-HHTDK-15-0057-es számú, A Debreceni Egyetem Népegészségügyi Karán folyó Tudományos Diákköri kutatások támogatása című pályázatokhoz kapcsolódóan az Emberi Erőforrás Támogatáskezelő, az Emberi Erőforrások Minisztériuma, az Oktatáskutató és Fejlesztő Intézet és a Nemzeti Tehetség Program