Epilepsziával összefüggő palinopsia és autoscopia

Nyomtatóbarát változatNyomtatóbarát változat
Konferencia: 
2015/2016. tanév
Tagozat: 
Neurológia, neurovaszkuláris medicina, pszichiátria, aneszteziológia és intenzív terápia, sürgősségi betegellátás
Előadó szerző adatai
Név (format for foreign students: Last Name, First Name): 
Hudák Lilla

Előadás adatai

Előadás címe: 
Epilepsziával összefüggő palinopsia és autoscopia
Összefoglaló: 

Háttér: A palinopsia a vizuális képzet továbbélése vagy vissza-visszatérő jelentkezése az észlelést követő időszakban, amikor az eredetileg észlelt szituáció már megváltozott. Anatómiai okai nem teljesen tisztázottak, parieto-occipitalis és temporo-occipitalis laesióval hozták összefüggésbe. Az autoscopia egy testen kívüli vizuális élmény, mely alatt úgy érzi a beteg, mintha elhagyná a saját testét és kívülről szemlélné a dolgokat. Parietális, temporális és occipitális lebenyt érintő epilepszia kapcsán számoltak be róla.
Célkitűzés: Vizsgálatom célja a palinopsiás és autoscopiás tünetek patomorfológiai és EEG eltéréseinek összehasonlítása.
Módszerek: A Kenézy Gyula Kórház Epilepszia Szakrendelésén gondozott palinopsiás és autoscopiás betegek klinikai adatainak feldolgozása és elemzése.
Eredmények: 6 palinopsiás beteget vizsgálva 5 betegnél az első roham során jelentkeztek a tünetek, 1 betegnél 41 évvel később. 2 betegnél egyszerű parciális roham (SPS), 3 betegnél komplex parciális roham (CPS), 1 páciensnél pedig egyszerű és komplex parciális roham fordult elő. A rohamok 4 betegnél generalizálódtak. Minden esetben igazolódott agykárosodás: poszttraumás hátsó scala laesio, parieto-occipitalis vagy occipitalis atrófia, aneurysma, temporális fejlődési anomália. 3 betegnél occipitalisan tranziens kóros lassú EEG-t, 1 betegnél temporalisan tranziens körülírt EEG-t észleltek. 1 palinopsiás beteg szedett karbamazepint és clobazamot.
A 4 autoscopiás jelenség egyike sem az első roham alkalmával jelentkezett. 3 betegnél CPS, 1 betegnél SPS szerepel a kórtörténetben. Minden esetben előfordult generalizálódó parciális roham. 2 betegnél mutattak ki agykárosodást a temporális és parietális lebenyben. 2 betegnél temporalisan és occipitalisan tranziens kóros lassú EEG-t, 1 betegnél temporalisan tranziens körülírt izgalmi EEG-t detektáltak. A betegek az autoscopia jelentkezésekor lamotrigint, valproátot, oxcarbazepint vagy carbamazepint szedtek.
Következtetések: A fenti adatok megfelelnek az irodalomban leírtaknak. Az agyi patomorfológiai és EEG eltérések többségében magyarázatot adtak a klinikai képre.
.

1. témavezető adatai
Név: 
Dr. Clemens Béla
Intézet / Tanszék/ Klinika: 
Kenézy Gyula Kórház és Rendelőintézet, Neurológiai Osztály

Támogatók: Támogatók: Az NTP-TDK-14-0007 számú, A Debreceni Egyetem ÁOK TDK tevékenység népszerűsítése helyi konferencia keretében, az NTP-TDK-14-0006 számú, A Debreceni Egyetem Népegészségügyi Karán folyó Tudományos Diákköri kutatások támogatása, NTP-HHTDK-15-0011-es A Debreceni Egyetem ÁOK TDK tevékenység népszerűsítése 2016. évi helyi konferencia keretében, valamint a NTP-HHTDK-15-0057-es számú, A Debreceni Egyetem Népegészségügyi Karán folyó Tudományos Diákköri kutatások támogatása című pályázatokhoz kapcsolódóan az Emberi Erőforrás Támogatáskezelő, az Emberi Erőforrások Minisztériuma, az Oktatáskutató és Fejlesztő Intézet és a Nemzeti Tehetség Program