Az all-trans retinsav tumor őssejt kialakulásra gyakorolt hatásának vizsgálata humán glioblastoma multiforme sejtvonalon

Nyomtatóbarát változatNyomtatóbarát változat
Konferencia: 
2015/2016. tanév
Tagozat: 
Kísérletes onkológia, jelátvitel, biofizika
Előadó szerző adatai
Név (format for foreign students: Last Name, First Name): 
Kolostyák Zsuzsanna

Előadás adatai

Előadás címe: 
Az all-trans retinsav tumor őssejt kialakulásra gyakorolt hatásának vizsgálata humán glioblastoma multiforme sejtvonalon
Összefoglaló: 

Az agy tumoros elváltozásainak malignus, rossz prognózisú formája az astrocyta eredetű glioblastoma multiforme (GBM). A daganatos transzformáció során alacsony differenciáltságú sejttípusok, úgynevezett tumor őssejtek is kialakulnak. A tumor őssejtek képesek aszimmetrikus osztódással önmegújulásra, valamint differenciáltabb daganatos sejtek képzésére. A kialakuló heterogén tulajdonságú sejtpopuláció növeli a daganat agresszivitását és nehezíti a hatékony terápia kifejlesztését, valamint hozzájárul a tumor kiújulásához sebészeti eltávolítást követően.
Az A-vitamin származék all-trans retinsav (ATRA) a retinsav receptor (RAR), illetve a retinoid x receptor (RXR) által alkotott heterodimer aktiválásán keresztül hat. Szerepe a proliferációs folyamatokban, illetve a sejtdifferenciációban bizonyított. Emiatt az ATRA alkalmazása potenciális lehetőséget nyújt a daganat növekedésének gátlására és a tumor őssejtek visszaszorítására, ezáltal a tumor kiújulásának megelőzésére. Munkánk során célunk volt az ATRA proliferációra, illetve tumor őssejt kolónia kialakulásra gyakorolt hatásának vizsgálata, valamint a folyamatok hátterében álló potenciális szabályozó mechanizmusok feltérképezése GBM esetében.
Modellrendszerként U251 humán GBM sejtvonalat alkalmaztuk. Ebben a sejtvonalban megfigyeléseink szerint in vitro körülmények között kialakulnak tumor őssejt kolóniák. Az élő sejtek számának változását MTT reagens segítségével, a kolónia formációt pedig May-Grünwald Giemsa festést követően fénymikroszkóppal követtük nyomon. Az RAR:RXR által szabályozott gének meghatározásához transzkriptomikai (RNS-szekvenálás, RT-qPCR) és kromatin immunprecipitáción alapuló (ChIP-qPCR) vizsgálatokat végeztünk. A fehérjék kimutatása Western Blottal történt.
Eredményeink alapján az ATRA kezelés gátló hatással bír a GBM sejtek proliferációjára, illetve a tumor őssejt kolóniák kialakulására. A génexpressziós mérések során sikerült azonosítanunk olyan jelátviteli folyamatot, amely e fenotípusos különbségek hátterében állhat.
Eredményeink hozzájárulnak az ATRA kezelés hatékonyságának bizonyításához, mely a GBM ellenes klinikai terápia fontos tényezőjévé is válhat.

1. témavezető adatai
Név: 
Dr. Nagy László
Intézet / Tanszék/ Klinika: 
Biokémiai és Molekuláris Biológiai Intézet
2. témavezető adatai
Név: 
Dr. Simándi Zoltán
Intézet / Tanszék/ Klinika: 
Sanford Burnham Prebys Medical Discovery Institute, Orlando, USA

Támogatók: Támogatók: Az NTP-TDK-14-0007 számú, A Debreceni Egyetem ÁOK TDK tevékenység népszerűsítése helyi konferencia keretében, az NTP-TDK-14-0006 számú, A Debreceni Egyetem Népegészségügyi Karán folyó Tudományos Diákköri kutatások támogatása, NTP-HHTDK-15-0011-es A Debreceni Egyetem ÁOK TDK tevékenység népszerűsítése 2016. évi helyi konferencia keretében, valamint a NTP-HHTDK-15-0057-es számú, A Debreceni Egyetem Népegészségügyi Karán folyó Tudományos Diákköri kutatások támogatása című pályázatokhoz kapcsolódóan az Emberi Erőforrás Támogatáskezelő, az Emberi Erőforrások Minisztériuma, az Oktatáskutató és Fejlesztő Intézet és a Nemzeti Tehetség Program