A célzott mozgásterápia jelentősége a csípőízület érintettsége esetén különböző etiológiájú reumatológiai kórképekben

Nyomtatóbarát változatNyomtatóbarát változat
Konferencia: 
2015/2016. tanév
Tagozat: 
Tercier prevenció (rehabilitáció)
Előadó szerző adatai
Név (format for foreign students: Last Name, First Name): 
Hagymási Cintia
2. szerző adatai
Név (format for foreign students: Last Name, First Name): 
Posta Sarolt

Előadás adatai

Előadás címe: 
A célzott mozgásterápia jelentősége a csípőízület érintettsége esetén különböző etiológiájú reumatológiai kórképekben
Összefoglaló: 

A mozgásszervi kórképek közül az arthritisek (rheumatoid arhtritis - RA, spondylitis ankylopoetica - SPA) és a degeneratív elváltozások (osteoarthritisek - OA) jelentősen befolyásolják a fizikális és a funkcionális állapotot.
Célunk volt egy egységes, célzottan erre a betegségcsoportra irányuló, ízületvédelmi alapokra épített intenzív mozgásprogram kidolgozása, megvalósítása és a hatékonyság mérése három, különböző etiológiájú, csípőízületi elváltozás esetén.
A nagyízületeket átmozgató dinamikus és stabilizáló gyakorlatokat tartalmazó programban (2x0,5 óra/nap) olyan fekvőbetegek vettek részt, akiknél csípőízületi RA (n=14), OA (n=11) vagy SPA (n=13) volt diagnosztizálva. A mozgásterápiás program előtt és után állapotfelmérést végeztünk, amely az antropometriai és anamnesztikus adatokra és a fizikális paraméterekre irányult. A funkcionális állapotfelméréshez a HAQ skálát használtuk mindhárom betegségcsoportban. Az OA esetében a HAQ-n kívül a WOMAC index kérdőívet, míg SPA-nál a BASFI funkcionális, és a BASDAI betegségaktivitási tesztet is kitöltötték a betegek. A csoporton belüli változást páros t-próbával vizsgáltuk.
A betegek átlagéletkora 58,5±11,8 év volt. Az intenzív mozgásterápia hatására az SPA csoportban az extensiós mozgáspálya kivételével minden csípőízületi elmozdulás szignifikánsan javult (p<0,001), az OA és az RA esetében javuló tendenciát láttunk. Az egészségi állapot mindhárom csoportnál szignifikánsan javult (p<0,001). A BASDAI és a BASFI is hasonló módon változott az SPA-s betegeknél (p<0,001). Az OA-s betegeknél a WOMAC skálán alacsonyabb értékeket kaptunk (p<0,001). A fájdalom intenzitása mindhárom csoportnál jelentősen csökkent.
Három különböző etiológiájú betegségcsoportnál végzett intenzív, ízületvédelmi szempontokat figyelembe vevő mozgásterápia hatására kedvező változások érhetőek el a csípőízület mozgástartományában, a fájdalom intenzitásában, a betegség aktivitásában és a funkcionális állapotban. Az SPA-val összehasonlítva a RA és az OA esetén a mozgáspálya nagyobb mértékű növekedéséhez hosszabb időintervallum szükséges, de a funkció már az egy hetes időtartam alatt is jelentősen javult.

1. témavezető adatai
Név: 
Dr. Némethné Dr. Gyurcsik Zsuzsanna
Intézet / Tanszék/ Klinika: 
NK Fizioterápiás Tanszék

Támogatók: Támogatók: Az NTP-TDK-14-0007 számú, A Debreceni Egyetem ÁOK TDK tevékenység népszerűsítése helyi konferencia keretében, az NTP-TDK-14-0006 számú, A Debreceni Egyetem Népegészségügyi Karán folyó Tudományos Diákköri kutatások támogatása, NTP-HHTDK-15-0011-es A Debreceni Egyetem ÁOK TDK tevékenység népszerűsítése 2016. évi helyi konferencia keretében, valamint a NTP-HHTDK-15-0057-es számú, A Debreceni Egyetem Népegészségügyi Karán folyó Tudományos Diákköri kutatások támogatása című pályázatokhoz kapcsolódóan az Emberi Erőforrás Támogatáskezelő, az Emberi Erőforrások Minisztériuma, az Oktatáskutató és Fejlesztő Intézet és a Nemzeti Tehetség Program