Csípőízület érintettsége különböző etiológiájú arthritisek esetén

Nyomtatóbarát változatNyomtatóbarát változat
Konferencia: 
2015/2016. tanév
Tagozat: 
Tercier prevenció (rehabilitáció)
Előadó szerző adatai
Név (format for foreign students: Last Name, First Name): 
Posta Sarolt
2. szerző adatai
Név (format for foreign students: Last Name, First Name): 
Hagymási Cintia

Előadás adatai

Előadás címe: 
Csípőízület érintettsége különböző etiológiájú arthritisek esetén
Összefoglaló: 

A mozgásszervi kórképek közül a degeneratív elváltozások (osteoarthritisek - OA) és a különböző etiológiájú arthritisek (rheumatoid arthritis - RA, spondylitis ankylopoetica -SPA) jelentős hatással vannak a fizikális és a funkcionális állapotra, de hatásuk jellege és mértéke különböző lehet. Célunk volt a három különböző etiológiájú betegség csípőízületet érintő elváltozásainak vizsgálata és összehasonlítása standard mérések alapján.
A felmérésben olyan fekvőbetegek vettek részt (53), akiknél csípőízületi OA (n=15), RA (n=20) és SPA (n=18) volt diagnosztizálva. A betegek átlag életkora 59,6±7,6 év, a betegség fennállási ideje a diagnózistól számítva OA: 13,9±7,1 év, RA: 18,3±9,3 év, SPA: 13,9±8,2 év volt. Az állapotfelmérés magában foglalta az antropometriai és anamnesztikus adatokat (fájdalom lokalizációja, intenzitása, jellege) és a fizikális paramétereket (mozgáspálya) is. A funkcionális állapotfelméréshez a HAQ skálát használtuk. Az adatok összehasonlítására t-próbát használtunk.
Eredményeink azt mutatják, hogy a csípőízületi fájdalom intenzitása és a betegség aktivitása az SPA-ban a legalacsonyabb, jelentős eltérést mutat az OA-hoz és az RA-hoz képest (p<0,001). Mindhárom csoportra a tompa, inaktivitást követő merevségérzéssel járó, dominánsan a trochanter majorra lokalizált fájdalom jellemző. A berotációs mozgás pályája kisebb az OA esetében, mint az RA csoportban (p<0,001). SPA-ban a flexio, az extensio, az abductio és a kirotatio is nagyobb mértékű, mint OA-ban (p<0,05). Az RA-t és SPA-t összehasonlítva az extensio, az abductio és a kirotatio mutatott szignifikáns különbséget (p<0,01), szintén az SPA-nál nagyobb a mozgástartomány. A (HAQ) alapján az SPA mutat jobb funkcionális állapotot (p<0,05) az RA-hoz képest.
Összességében megállapítható, hogy a három különböző entitással rendelkező arthritis közül az SPA-ban szenvedő betegek rendelkeznek a legjobb fizikális és funkcionális kondíciókkal. Kérdés marad még, hogy a különbségek ismeretében ugyanaz az ízületvédelmi alapokra épített mozgásterápia milyen változásokat eredményez.

1. témavezető adatai
Név: 
Dr. Némethné Dr. Gyurcsik Zsuzsanna
Intézet / Tanszék/ Klinika: 
NK Fizioterápiás Tanszék

Támogatók: Támogatók: Az NTP-TDK-14-0007 számú, A Debreceni Egyetem ÁOK TDK tevékenység népszerűsítése helyi konferencia keretében, az NTP-TDK-14-0006 számú, A Debreceni Egyetem Népegészségügyi Karán folyó Tudományos Diákköri kutatások támogatása, NTP-HHTDK-15-0011-es A Debreceni Egyetem ÁOK TDK tevékenység népszerűsítése 2016. évi helyi konferencia keretében, valamint a NTP-HHTDK-15-0057-es számú, A Debreceni Egyetem Népegészségügyi Karán folyó Tudományos Diákköri kutatások támogatása című pályázatokhoz kapcsolódóan az Emberi Erőforrás Támogatáskezelő, az Emberi Erőforrások Minisztériuma, az Oktatáskutató és Fejlesztő Intézet és a Nemzeti Tehetség Program