Obes gyerekek hosszútávú mozgásterápiája intervallum tréniggel

Nyomtatóbarát változatNyomtatóbarát változat
Konferencia: 
2015/2016. tanév
Tagozat: 
Tercier prevenció (rehabilitáció)
Előadó szerző adatai
Név (format for foreign students: Last Name, First Name): 
Hauptman Bernadett

Előadás adatai

Előadás címe: 
Obes gyerekek hosszútávú mozgásterápiája intervallum tréniggel
Összefoglaló: 

Az elhízás az anyagcsere-folyamatok olyan zavara, mely az energiaháztartás felborulásához vezet. Napjainkban a gyermekkori elhízás előfordulása is növekvő tendenciát mutat. A gyermekkori obesitas kialakulásában számos tényező játszik fontos szerepet, ezek közül a legfontosabb az életmód, mely nemcsak a táplálkozást, hanem a testmozgást is magában foglalja.
2015. március és 2015. december között nyolc, 7-14 év közötti gyermekkel testsúlycsökkentő mozgásprogramot végeztünk intervallum tréning segítségével. A program 2x3 hónapot illetve egy kéthónapos szünetet foglalt magában. Arra kerestük a választ, hogy intervallum tréning segítségével csökkenthető-e a gyermekek testsúlya illetve javítható-e az állóképességük.
A program elején a gyermekek átlag testsúlya 64 ± 14,8 kg volt a tavaszi program 3 hónapja alatt ez az érték 1.5 ± 2,1 kg-ot csökkent, a has körfogatban is hasonló pozitív változást tapasztaltunk, ugyanis az átlag has körfogat 4 ± 1,8 cm-rel csökkent. A 2 hónapos szünet során sajnos visszaesést tapasztaltunk. Az őszi program 3 hónapja után az átlag testsúly 64,5 ± 15,19 kg volt, amely az őszi program kezdetéhez képest 1,19 ± 0,92 kg-mal csökkent. A has körfogat a program végére 86 ± 12,5 cm volt, amely mind a teljes program elejéhez viszonyítva mind az őszi program elejéhez viszonyítva csökkent. A Davies teszten az első alkalommal a gyerekek átlagosan 21,5 ± 7,2 gyakorlatot tudtak megcsinálni ez az érték a tavaszi program végére 27,63± 5,44-ra növekedett. A 2 hónapos szünet során ebben is visszaesést tapasztaltunk ugyanis az őszi program kezdetén átlagosan 25,88 gyakorlatot tudtak megcsinálni. Az őszi program végére ez az érték 4,25 ± 2,86-tel emelkedett.
Vizsgálataink alapján kijelenthetjük, hogy az intervallum tréning a testsúly csökkentés szempontjából hatásosnak bizonyult. Eredményeink alapján megállapíthatjuk, hogy az intervallum tréning pozitív hatással van az állóképesség javítására. A VAS skála alapján az edzés intenzitásának szubjektív megítélése alapján is kimondható, hogy a gyerekek edzésről edzésre jobban tolerálták a hasonló nehézségű terhelést.

1. témavezető adatai
Név: 
Balla Dóra Bernadett
Intézet / Tanszék/ Klinika: 
NK Fizioterápiás Tanszék
2. témavezető adatai
Név: 
Dr. Felszeghy Enikő
Intézet / Tanszék/ Klinika: 
Gyermekklinika

Támogatók: Támogatók: Az NTP-TDK-14-0007 számú, A Debreceni Egyetem ÁOK TDK tevékenység népszerűsítése helyi konferencia keretében, az NTP-TDK-14-0006 számú, A Debreceni Egyetem Népegészségügyi Karán folyó Tudományos Diákköri kutatások támogatása, NTP-HHTDK-15-0011-es A Debreceni Egyetem ÁOK TDK tevékenység népszerűsítése 2016. évi helyi konferencia keretében, valamint a NTP-HHTDK-15-0057-es számú, A Debreceni Egyetem Népegészségügyi Karán folyó Tudományos Diákköri kutatások támogatása című pályázatokhoz kapcsolódóan az Emberi Erőforrás Támogatáskezelő, az Emberi Erőforrások Minisztériuma, az Oktatáskutató és Fejlesztő Intézet és a Nemzeti Tehetség Program