A propriocepció és a balesetek megelőzésének kapcsolata kidolgozott tornaprogram alapján

Nyomtatóbarát változatNyomtatóbarát változat
Konferencia: 
2015/2016. tanév
Tagozat: 
Szekunder prevenció, tercier prevenció (fizioterápia, ápolás és betegellátás)
Előadó szerző adatai
Név (format for foreign students: Last Name, First Name): 
Bucsku Mária

Előadás adatai

Előadás címe: 
A propriocepció és a balesetek megelőzésének kapcsolata kidolgozott tornaprogram alapján
Összefoglaló: 

A műkorcsolyában történt egészségkárosodásoknak két nagy csoportját különítjük el: akut és krónikus, túlterhelésből származó sérülések. A fizioterápia szemszögéből a legtöbb sérülés alapját a nem megfelelő szintű koordinációs képesség adja.
Munkánk során arra kerestük a választ, hogy egy rövid távú proprioceptív tréninggel mennyire vagyunk képesek befolyásolni a sportolók motorikus képességeit, továbbá célunk volt, hogy megállapítsuk a neuromuszkuláris torna preventív hatékonyságát. A gyakorlatok során figyelembe vettük a sportolók életkorát, így alakítottunk ki egy számukra megfelelő intenzitású edzésprogramot.
Vizsgálatunkat a debreceni székhelyű Jégkarc Egyesület műkorcsolyázói körében végeztük. A tornaprogramot három hónapon keresztül tartottuk. Az edzőkkel együttműködve, a kialakított komplex programot beépítettük a sportolók edzéshetébe, mely program az egyensúlyozó képesség fejlesztésén keresztül a későbbi sportsérülések megelőzésében is segít a műkorcsolyázóknak. A vizsgálati felmérés során a sportfizioterápia és a hagyományos gyógytorna vizsgálómódszerek közül választottuk ki a számunkra megfelelő teszteket, illetve a korábbi műkorcsolya sérülések kutatásaiban alkalmazott vizsgálómódszereket használtuk, és azokat formáltuk át a vizsgálati csoportunk részére. Tesztjeinket kiegészítettük egy-egy kérdőívvel a tornaprogram elején és végén. Koordinációs tesztjeink és kérdőívünk adatait a Microsoft Office Excel 2010 táblázatkezelő és az SPSS statisztikai programok segítségével dolgoztuk fel.
A programban 21 fő vett részt, akik között 2 fiú volt. A résztvevők átlagéletkora: 10±2,6 év volt. A legjobb eredményt a statikus egyensúlyozási képesség fejlődésében értük el a tréning hatására, mely igen erősen szignifikáns javulást mutatott (p<0,001). A legkevesebb fejlődést az általános izomerősítés területén tudtuk elérni.
Eredményeink alapján azt tapasztaltuk, hogy a proprioceptív tréning alkalmazásával fejlődik az erre szenzitív életkorban lévő műkorcsolyázók koordinációs- és egyensúlyozó képessége, sérülésmegelőző hatást elérve, de általános kondicionális fejlesztésre nem alkalmas egy ilyen program.

1. témavezető adatai
Név: 
Dr. Veres-Balajti Ilona
Intézet / Tanszék/ Klinika: 
NK Fizioterápiás Tanszék

Támogatók: Támogatók: Az NTP-TDK-14-0007 számú, A Debreceni Egyetem ÁOK TDK tevékenység népszerűsítése helyi konferencia keretében, az NTP-TDK-14-0006 számú, A Debreceni Egyetem Népegészségügyi Karán folyó Tudományos Diákköri kutatások támogatása, NTP-HHTDK-15-0011-es A Debreceni Egyetem ÁOK TDK tevékenység népszerűsítése 2016. évi helyi konferencia keretében, valamint a NTP-HHTDK-15-0057-es számú, A Debreceni Egyetem Népegészségügyi Karán folyó Tudományos Diákköri kutatások támogatása című pályázatokhoz kapcsolódóan az Emberi Erőforrás Támogatáskezelő, az Emberi Erőforrások Minisztériuma, az Oktatáskutató és Fejlesztő Intézet és a Nemzeti Tehetség Program