Az endokannabinoid tónus modulációjának hatásai humán szebocitákon

Nyomtatóbarát változatNyomtatóbarát változat
Konferencia: 
2015/2016. tanév
Tagozat: 
Sejtbiológia
Előadó szerző adatai
Név (format for foreign students: Last Name, First Name): 
Takács Erika

Előadás adatai

Előadás címe: 
Az endokannabinoid tónus modulációjának hatásai humán szebocitákon
Összefoglaló: 

A korábbiakban kimutattuk, hogy i) a faggyúmirigyekben lokálisan termelődő endokannabinoidok (eCB; pl. anandamid [AEA]) kulcsfontosságúak a bazális lipidtermelés fenntartásában; és ii) a szebociták eCB-kezelése drámai mértékben fokozza a sejtek lipidszintetikus aktivitását. Amikor azonban az eCB-tónust az AEA-ot lebontó enzim, a zsírsavamid-hidroláz (FAAH) gátlásával intracellulárisan fokoztuk, a várttal ellentétben a lipidszintézis csökkenését tapasztaltuk. Ez alapján felvetődött, hogy az eCB-ok extra-, illetve intracelluláris felhalmozódása részben eltérő jelpályákat aktiválhat. Ezért jelen kísérleteink során az eCB-tónus extracelluláris fokozásának hatásait kívántuk megvizsgálni, amihez az eCB-ok sejtekbe történő felvételét mediáló eCB membrántranszporter (EMT) egy inhibitorával, a VDM11-gyel kezeltünk humán immortalizált SZ95 szebocitákat.
Megállapítottuk, hogy a VDM11 kezelés (≤10 µM; 48h) nem befolyásolta a szebociták életképességét (MTT-assay), és nem okozott korai, sejtszámváltozással még nem járó apoptotikus vagy nekrotikus sejthalált sem (kombinált, fluoreszcens DilC1(5)-SYTOX Green jelölés). Kimutattuk azt is, hogy az EMT gátlásával kiváltott extracelluláris eCB-szint-fokozódás (szemben a korábban a FAAH gátlásakor tapasztaltakkal) jelentősen megnövelte a lipidszintézist (Nile Red jelölés; 48h), bár ez a növekmény elmaradt az AEA-kezelés esetében általában tapasztalhatótól. Érdekes módon a VDM11 10 µM-ban alkalmazva látszólag csökkentette az AEA lipogén hatását, melynek hátterében a két anyag kumulatív citotoxikus hatása állhatott (MTT-assay). Végül több fontos gyulladásos citokin (interleukin [IL]-1α, IL-1β, IL-6, IL-8 és tumornekrózis faktor-α) expressziójának vizsgálatával megállapítottuk, hogy a VDM11 kivédte a bakteriális fertőzést modellező lipopoliszacharid kezelés pro-inflammatórikus hatását (1 µM; Q-PCR).
Eredményeink arra utalnak, hogy az extra-, illetve intracellulárisan induló eCB-szignalizáció komplex módon befolyásolja a humán szebociták biológiai folyamatait, ami felveti az eCB-diszreguláció esetleges szerepét az acnehoz vezető szeborrea kialakulásában.

1. témavezető adatai
Név: 
Dr. Oláh Attila
Intézet / Tanszék/ Klinika: 
Élettani Intézet
2. témavezető adatai
Név: 
Dr. Bíró Tamás
Intézet / Tanszék/ Klinika: 
Immunológiai Intézet

Támogatók: Támogatók: Az NTP-TDK-14-0007 számú, A Debreceni Egyetem ÁOK TDK tevékenység népszerűsítése helyi konferencia keretében, az NTP-TDK-14-0006 számú, A Debreceni Egyetem Népegészségügyi Karán folyó Tudományos Diákköri kutatások támogatása, NTP-HHTDK-15-0011-es A Debreceni Egyetem ÁOK TDK tevékenység népszerűsítése 2016. évi helyi konferencia keretében, valamint a NTP-HHTDK-15-0057-es számú, A Debreceni Egyetem Népegészségügyi Karán folyó Tudományos Diákköri kutatások támogatása című pályázatokhoz kapcsolódóan az Emberi Erőforrás Támogatáskezelő, az Emberi Erőforrások Minisztériuma, az Oktatáskutató és Fejlesztő Intézet és a Nemzeti Tehetség Program