A medencealapi izmok kezelése funkcionális gátizomtornával szülést követően

Nyomtatóbarát változatNyomtatóbarát változat
Konferencia: 
2015/2016. tanév
Tagozat: 
Tercier prevenció (rehabilitáció)
Előadó szerző adatai
Név (format for foreign students: Last Name, First Name): 
Hornyák Zsanett

Előadás adatai

Előadás címe: 
A medencealapi izmok kezelése funkcionális gátizomtornával szülést követően
Összefoglaló: 

Terhesség során inkontinencia (SI) a nők 85 %-nál fordul elő szülés után 22 %-uknál, míg a szülést követő 1 hónapon belül 4-19 %-uknál jelentkezik. Hipotézisünk az volt, hogy funkcionális gátizomtornával csökkenthető és/vagy megszüntethető az enyhe vagy közepes inkontinencia.
A tornaprogramban olyan nők vettek részt, akik 6 hónapnál régebben, természetes úton szültek, túl voltak a gyermekágyi időszakon és enyhe vagy közepes mértékű SI-ban szenvedtek. A vizsgálatban 10 fő vett részt, mind a célcsoportot, mind a kontroll csoportot 5 fő alkotta. A kontroll csoportnál elvégeztük a felméréseket, de a tornaprogramban nem vettek részt.
A tornaprogram előtt és után a has-, és hátizmok erejét Medical Research Council skála szerint értékeltük. A gátizmok állóképességét perineométerrel mértük. Az inkontinencia típusát és súlyosságát Gaudenz féle kérdőív segítségével, a derékfájdalmat VAS skálával jellemeztük. A plank testhelyzetben történő mérés kapcsán a törzsizomfűző erejét, szinergista működését vizsgáltuk. A heti 1 órás foglalkozásokat 12 héten keresztül tartottuk. A tornaprogram előtt a betegek az inkontinenciával foglalkozó oktatáson vettek részt. A tornafoglalkozásokon először intimtornát, majd hagyományos gerinctornát tartottunk.
A Gaudenz kérdőívvel a célcsoportnál az első mérésnél 17,6+3,0 pontot kaptunk, mely a tornaprogram végére 13,8+4,8 pontra csökkent. A kontroll csoportban nem történt változás. A perineométeres mérésekkel azt kaptuk, hogy az állóképesség és az első két izomkontrakció ereje is nőtt. A kontroll csoportban csak az első kontrakciónál volt javulás. Derékfájdalom 4 főnél volt jelen kezdetben, majd 3 főnél teljesen megszűnt, 1 főnél pedig csökkent. A hasizmok és a törzs extenzorok ereje 4 résztvevőnél nőtt, 1-nél az 5-os izomerő megtartott maradt. A plank helyzet vizsgálatánál minden résztvevőnél javulást észleltünk.
Eredményeink azt mutatják, hogy funkcionális gátizom tréning alkalmazásával csökkenthető a stressz inkontinencia mértéke. A résztvevők közérzete javult, az inkontinens panaszok csökkentek, gyorsabb volt a szülést követő felépülés.

1. témavezető adatai
Név: 
Mile Marianna
Intézet / Tanszék/ Klinika: 
NK Fizioterápiás Tanszék

Támogatók: Támogatók: Az NTP-TDK-14-0007 számú, A Debreceni Egyetem ÁOK TDK tevékenység népszerűsítése helyi konferencia keretében, az NTP-TDK-14-0006 számú, A Debreceni Egyetem Népegészségügyi Karán folyó Tudományos Diákköri kutatások támogatása, NTP-HHTDK-15-0011-es A Debreceni Egyetem ÁOK TDK tevékenység népszerűsítése 2016. évi helyi konferencia keretében, valamint a NTP-HHTDK-15-0057-es számú, A Debreceni Egyetem Népegészségügyi Karán folyó Tudományos Diákköri kutatások támogatása című pályázatokhoz kapcsolódóan az Emberi Erőforrás Támogatáskezelő, az Emberi Erőforrások Minisztériuma, az Oktatáskutató és Fejlesztő Intézet és a Nemzeti Tehetség Program